Sjukgymnasten Camilla Arvidsson är glad över uppmärksamheten. Foto: SVT och TT

Rehabprojekt i Kalmar prisat – andra kommuner visar intresse

Uppdaterad
Publicerad

Det började som ett projekt för sex år sedan. I dag är Kalmar kommuns hemrehab en prisbelönt och uppmärksammad verksamhet.

Det går inte att ta miste på sjukgymnasten Camilla Arvidssons glädje. Nyligen fick hon stipendie och utmärkelse av riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvarig för rehabilitering.

– Jag blev helt ställd och otroligt glad, säger hon.

Hon fick det för sitt arbete med Kalmar kommuns hemrehabilitering. Det är ett ganska nytt sätt att hjälpa och stötta exempelvis strokepatienter med rehabilitering i hemmet och inte bara på sjukhuset.

– Nu är man på rätt plats med rehabiliteringen, i hemmet där jag ska hitta mina grejer. Det är där man kan ska kunna använda sina återerövrade funktioner igen, säger Camilla Arvidsson.

Höjer livskvalitén

Det började som ett begränsat projekt för sex år sedan. I dag har det vuxit till en permanent verskamhet som präglar personal i alla led.

– Vi startade med våra hemteam, där vi skulle stötta personen med att använda de funktioner man har och få hjälp med det man inte klarar av. Då behöver man en specifik rehabilitering efter en skada och sjukdom, säger Camilla Arvidsson.

Bland annat gick projektet ut på att rehabpersonal stöttade hemtjänstpersonal.

– Den stora vinsten är för individen som har möjlighet att bli så självständig som möjligt. Det höjer verkligen livskvalitén, säger Camilla Arvidsson.

Intresset för projektet har nu spridit sig långt utanför kommunens gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.