Rekordstort intresse för solceller efter höstens elprischock

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för solceller har ökat generellt de senaste åren. Men när elpriserna började rusa i höstas gjorde efterfrågan på att sätta upp solceller likadant.

Nu är det svårt att hitta personal och material till den stora efterfrågan, enligt Svensk Solenergi.

Särskilt i södra Sverige, där solchanserna kommer tätare, har allt fler tagit chansen att installera solceller på taket de senaste åren. Skåne och Västergötland ligger i topp i Sverige, men Småland kommer strax därefter.

– Ökningen beror på att det är en positiv, långsiktig trend över hela världen, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, branschorganisationen för företag i solenergibranschen.

Mångdubbling i antalet installationer

Men sedan några månader tillbaka, när elpriserna ökade, hände något. Både antalet installationer och antalet föranmälningar till elnätsföretagen har mångdubblats under november 2021 om man jämför med samma månad förra året.

Enligt Svensk Solenergi skedde under november månad 4500 solcellsinstallationer – jämfört med 1550 samma månad 2020.

– Elpriserna spelar stor roll, framförallt när man tittar på siffrorna under oktober och november. Där ser man att föranmälningar ökar under månader som traditionellt inte varit någon supermånader för installation av solkraft i Sverige, säger Anna Werner.

Personal- och materialbrist

När efterfrågan för solceller ökar så snabbt då ställer det till problem med både resurser och material. 

– Det är absolut ett problem med resurser. Dels för elektroniska komponenter som ofta kommer från andra länder, dels kan det vara svårt att hitta personal, säger Anna Werner.

Staplarna från Svensk Solenergi visar utvecklingen av föranmälningar till erföretagen i Sverige.
Här ser du utvecklingen av installation på solceller i Sverige. källa: Svensk Solenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.