Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om vi skalar upp det här kan det betyda lägre avgifter för fastighetsägarna som kan tycka att det lönar sig att bli ännu bättre på källsortering, säger Per Gunnarsson, it- och digitaliseringsansvarig på SSAM. I klippet berättar han om projektet. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Rekorddyrt med sopbränning – SSAM:s nya drag ska få ned kostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Det regionala avfallsbolaget SSAM:s satsning på AI-teknik visar sig kunna uppmuntra fastighetsägare att bli bättre på källsortering. Soptunnan talar om när den är full och redo för hämtning. Målet är att minska mängden restavfall – som blir allt dyrare att bränna upp.

– I dag betalar vi 40 procent mer för de sopor vi skickar till Ljungby för förbränning, och vi är säkra på att det kommer bli ännu dyrare, säger Per Gunnarsson, it- och digitaliseringsansvarig på SSAM, Södra Smålands avfall och miljö.

Priset har rusat de senaste åren på grund av ett tuffare regelverk gällande EU:s system för handel med utsläppsrätter. Banken SEB skriver i en analys att priset på utsläppsrätter ökat från omkring 10 euro/ton mellan 2009-2019 till nästan 90 euro/ton 2021.

Källsortera och spara pengar

SSAM har i nästan två år testat ett nytt system baserat på AI-teknik. En sensor i sopkärlen talar om när de behöver tömmas, och därmed behöver bilarna bara åka ut när kärlet är fullt, istället för på fasta tider.

Förhoppningen är att detta ska inspirera fastighetsägare till att främja källsortering – och i förlängningen spara pengar.

– Om vi skalar upp det här kan det betyda lägre avgifter för fastighetsägarna som kan tycka att det lönar sig att bli ännu bättre på källsortering. I dag är det fortfarande så att mycket avfall som borde gå till återvinning hamnar i restavfallet som nu blivit mycket dyrt att bränna upp, säger Per Gunnarsson.

I klippet hör du mer om satsningen – och får se soptunnan som talar om när den är full och det är dags för hämtning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.