För de allra flesta är sjunkande dödstal säkerligen en glädje, men för begravningsbyråerna innebär det problem. Om årets trend fortsätter kommer dödstalen vara nere på samma nivå som de var senast 1977. Det beror bland annat på bättre folkhälsa, minskad rökning, en mild influensa, medicinska framsteg och låga födelsetal i slutet av 20-talet och början på 30-talet.
– Det har varit något färre begravningar i år, eftersom det är färre som avlider. Men det är som det är, nästa år kan det vara jättemånga, säger Magnus Hedstig, begravningsentreprenör i Vislanda utanför Växjö.
Kraftig överetablering
Förra året redovisade så mycket som var sjätte begravningsbyrå en förlust. Det här enligt kreditupplysningsföretaget UC, som kartlagt stora delar av branschen. Men förlusterna beror inte bara på de låga dödstalen, utan även på en kraftig överetablering på marknaden.
– Man kan se att det är fler aktörer i södra och västra Sverige, och därmed hårdare konkurrens där. Det finns en del som tjänar pengar, och då kommer nya aktörer och vill ha en del av kakan, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Tufft ekonomiskt
På Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, pratades det om en överetablering redan för tio år sedan.
– Jag har jobbat rätt länge i branschen och jag har nog aldrig under mina år haft så mycket samtal från byråer som funderar på hur de ska lösa ekonomin. Det visar på att det blir svårare och svårare med kombinationen färre dödsfall och fler aktörer, säger ordföranden Ulf Lernéus.
De låga dödstalen i år beskriver Ulf Lernéus som ”extremt”. Men snart vänder det igen.
– Går man på SCB:s statistik och källor kan vi se att det kommer en vändning i dödstalen om fyra-fem år, säger han.