– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, säger Vitor Miranda, demograf på SCB. Foto: TT

Rekordlågt antal nyfödda i Västervik, Oskarshamn och Borgholm

Publicerad

Ny statistik från SCB visar att det har fötts färre barn än på många år i Sverige under 2022. I Västervik, Oskarshamn och Borgholm har antalet nyfödda aldrig varit lägre under 2000-talet.

SCB släpper ny statistik för januari-september år 2022 som visar att antalet nyfödda minskat med 7,7 procent jämfört med motsvarande period förra året.

– Barnafödandet har i år minskat i 207 av landets 290 kommuner. I 30 kommuner har det aldrig fötts så få barn under 2000-talet, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

I vårt området gäller det Västervik, Oskarshamn och Borgholm kommuner, enligt SCB:s statistik.

Minskad fruktsamhet

En trend i landet som helhet är att kvinnor föder allt färre barn.

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Forskningen har inget bra svar på varför fruktsamheten minskar, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Miranda i ett pressmeddelande.

Växande totalbefolkning

Att barnafödandet gått ner betyder dock inte att totalbefolkningen krymper.

– Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan 2005, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.