Susanna Lindén Nelson, övertandläkare och klinikchef. Foto: TT/Liv Persson

Rekordlånga väntetider för att få tandställning i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

I flera landsting och regioner i landet har väntetiden för de ungdomar som behöver en tandställning ökat. I Kronobergs län är nu kötiden rekordlång och de som har blivit berättigade att få en tandställning får vänta över tre och ett halvt år. Enligt klinikchefen på Ortodontiavdelningen i Växjö är en rimlig väntetid drygt ett år.

Orsaken till de långa väntetiderna är flera. Det handlar dels om brist på utbildad personal, men också på att patienterna har blivit fler.  

– Nu är det nästan ingen som är berättigad till tandställning som tackar nej. Det har också kommit in nyanlända ungdomar med mycket stort vårdbehov. Sedan har vi också fått en förlängd barn- och ungdomstandvård. Den har gått från 19 år till 23 år, så det är en stor åldersgrupp, säger Susanna Lindén Nelson, övertandläkare och klinikchef på avdelningen för ortodonti. 

2014 var det totala antalet patienter som beviljats tandställning och stod på väntelista i Kronobergs län 920 stycken. 2018 hade antalet patienter på väntelistan ökat till 1679 stycken.

Lång kö även i andra län

Även i region Kalmar är trenden den samma med ökade kötider och nu får ungdomar som inte har akuta behov av tandställning vänta upp till 24 månader. Väntetiden har nästan fördubblats de senaste fem åren i Kalmar och 818 personer med icke akuta behov står nu i kö. Liknande kötider är det i region Blekinge där det är upp till tre år och i region Jönköping är det två års väntetid. I region Stockholm har man däremot inte det här problemet.

– Jag känner till att det är långa väntetider i flera andra regioner, men vi har inte det här. Här kan du få påbörja det ganska direkt eller inom några månader efter att du fått en bedömning och erbjudande om kostnadsfri tandreglering, säger Agneta Karsten övertandläkare och klinikchef för tandregleringsavdelningen vid Karolinska Institutet i region Stockholm.

Akuta fall behandlas snabbare 

Men de ungdomar som har akuta behov av tandställning får gå före i kö och tas in inom tre månader. 

– Vi låter ingen vänta om det finns risk att det skadar tänderna. Även barn som till exempel har så utstående tänder att de har svårt att stänga läpparna får gå före och de får hjälp inom 5 månader, berättar Susanna Lindén Nelson.

Nedringda av föräldrar 

De långa köerna har gjort att tandregleringen i Växjö blir nerringd av upprörda föräldrar varje vecka när de har telefontid. 

– Jag möts av förtvivlade föräldrar som säger att deras barn inte vågar le. Det finns till och med de som säger att de inte vill gå till skolan för att de har sneda tänder. Det känns väldigt tråkigt att man har blivit så fixerad vid sitt utseende. De reglerna vi har med vilka vi kan tillgodose och ge tandställning är de som har ett odontologiskt problem inte ett utseendeproblem. Vi kan inte ge dem som tycker de har fula tänder förtur.

Susanna Lindén Nelson tycker att en rimlig väntetid för en oprioriterad ortodontipatient är mellan ett och ett och ett halvt år. 

Vad ser du för lösning för att kunna korta väntetiderna? 

– Vi behöver ännu fler tandreglerare om vi ska kunna uppfylla det kravet som vi har att tillgodose, säger Susanna Lindén Nelson. Och hon får medhåll av Agneta Karsten i Stockholm.

– Det är brist på ortodontister och de som finns flyttar till storstaden, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.