• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett över 800 meter långt godståg passerade genom södra Sverige under söndagskvällen. Foto: Kasper Dudzik/Pressbild

Se det rekordlånga godståget rulla genom Småland: ”Gick enligt plan”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen passerade ett över 800 meter långt godståg fullastat med matvaror genom södra Sverige – ett test som Trafikverket och dagligvarukedjan Coop genomförde för att se om fler varor kan transporteras på järnvägen.

Det var första gången på flera år som ett så långt, fullastat godståg gick på svensk järnväg, enligt Coop. Färden med det 24 vagnar långa tåget gick från Malmö, genom Skåne och sydvästra Småland med slutdestination Frövi.

Under söndagskvällen passerade det långa tåget Småland och kunde ses i bland annat Älmhult, Alvesta, Moheda och Nässjö.

SVT:s reporter fångade det långa godståget när det körde förbi Alvesta kommun. Drygt en minut tog det för tåget att passera järnvägsbron i Blädinge. Se mer i klippet.

200 meter längre än dagens maxlängd

Körningen var ett test tillsammans med Trafikverket för att utreda vad som krävs för att längre tåg ska kunna godkännas för reguljär godstrafik. Idag tillåter Trafikverket endast 630 meter långa tåg på de flesta banor, med undantag för Malmbanan mellan Narvik och Luleå där tågen får vara 750 meter långa.

– De första indikationerna från Trafikverket är att testet gick enligt plan. De kom upp i hastighet som de skulle och kunde göra de bromsproven som är viktiga för att kolla så att det håller sig inom säkerhetsmarginalerna, säger Therese Knapp, pressekreterare på Coop.

EU har beslutat att trafikering av minst 740 meter långa tåg ska vara möjligt på det transeuropeiska transportnätet senast 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.