Foto: TT

Jätteökning av salmonella bland katter

Uppdaterad
Publicerad

Under drygt två månader har över tusen fall av salmonella konstaterats bland katter runtom i landet, vilket slår alla tidigare rekord.

2018 är redan ett rekordår vad gäller salmonellasmittade katter. Totalt har 1007 fall konstaterats i Sverige, jämfört med 489 fall som slog rekord år 2016.  I Kalmar och Kronobergs län har 64 katter smittats med salmonella sedan årsskiftet.

–  Vi är bekymrade och ska nu undersöka vad det här beror på, säger Elina Lahti, epidemiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, dit landets djursjukhus och kliniker skickar prover för analys.

Utekatter värst drabbade

Salmonellan drabbar främst utekatter som kommit i kontakt med småfåglar och fågelbord. En kraftig salmonellainfektion kan utlösa feber, apititlöshet, kräkningar och diarré som kan vara blodig. Infektionen kan leda till att katten avlider, men många djur får milda symptom som snabbt går över.

– Det är ovanligt att katter dör av salmonella. En del kan behöva vård men blir oftast återställda, menar Elina Lahti.

Kulmen ser ut att ha nåtts

Sedan årsskiftet har 51 katter i Kalmar län smittats av salmonella och i Kronoberg har 13 katter konstaterats bära på bakterien. Flest fall, omkring 25 procent, har rapporterats från Stockholms län, följt av Västra Götaland och Uppsala län. Samtidigt ser kulmen ut att vara nådd.

– Sedan vecka sex går kurvan tydligt neråt, säger Elin Lahti, som inte vill spekulera kring orsakerna till det stora utbrottet eller varför antalet fall har börjat avtaga.

Viktigt med hygienen

Förutom hos katter har salmonella konstaterades hos 13 hundar, varav två provsvar har skickats in från Kalmar län.

Eftersom även människor och andra djur kan smittas av salmonella är det viktigt att tänka på hygien. För att undvika smittspridning bör man tvätta händerna efter kontakt med sjuka katter och fåglar, och efter att man gjort rent kattlådor och fågelbord. Om katten uppvisar symtom på sjukdom ska man kontakta sin lokala veterinär som får göra en bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.