Rekordmånga vildsvinsolyckor i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Ett trafikdödat vildsvin liggande vid mitträcket på väg 25. Det var vad som mötte bilisterna i Nybrotrakten i morse – en alltför vanlig syn i Kalmar län. Där ligger snittet på två vildsvinsolyckor om dagen.

Hittills i år har 713 vildsvinsolyckor inträffat på vägarna i Kalmar län. Det är långt fler än under hela 2018 och ändå är det fortfarande två månader kvar på året.

– Det är en oroande utveckling, säger Anders Andersson (KD) som själv kör 12 mil enkel resa genom skogarna till jobbet på regionen i Kalmar, hela tiden på vakt efter vilt av olika slag. Något viltstängsel finns inte längs hans pendlingsväg.

Kristdemokraterna har länge kämpat för att få fler viltstängsel. Under tiden som partikollegan och nybrobon Jimmy Loord (KD) satt i riksdagen hann han motionera om fler viltstängsel för trafiksäkerhetens skull. Det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt, resonerade Jimmy Loord, eftersom viltolyckor innebär stora kostnader för samhället. Men det hjälpte inte. Riksdagen avslog motionen och tyckte att det här var något för Trafikverket att sköta.

-Vi i Kalmar län känner oss sämre behandlade än Kronoberg, säger Anders Andersson. Kronobergs län har mer viltstängsel, och vi kan se att det har effekt. Där är antalet olyckor med vilt betydligt lägre än i Kalmar.

– Stängsel är bara en del av lösningen, säger Malin Davou på Trafikverket i Kalmar. Vildsvin är dessutom smarta djur. Vi har hört talas om suggor som helt enkelt lyfter upp stängslet för att låta sina kultingar springa under.

Länge var Trafikverket emot att satsa på fler stängsel. Argumentet var att det inte var stängslen som hindrade djuren att komma ut på vägen. Det invaggade tvärtom trafikanterna i en falsk trygghet. Men nu är det en förändring på gång:

– När det planeras ombyggnad av trafikleder till 2+1-vägar kommer vi i framtiden att ta upp frågan om viltstängsel. Då kan det byggas, om behovet finns.

Men på riksväg 25 i Nybro kommun inträffade ju så sent som i morse en vildsvinsolycka. Det är just den typen av väg. Kan det bli stängsel där?

– Nej, bestämmelserna fungerar inte retroaktivt. Bara vid nybyggen, säger Malin Davou.

Vildsvinsfakta

Kalmar län ligger tvåa i landet när det gäller vildsvinsolyckor. Det är bara Skåne län som har fler. Kronobergs län kommer på plats 7 med 434 olyckor med vildsvin hittills i år.

Trafikolyckor med älg är betydligt ovanligare. År 2010 var älgolyckorna fler än olyckor med vildsvin (280 älg, 267 vildsvin). Sedan dess har vildsvinen bara rusat på:

2018 var vildsvinsolyckorna dubbelt så många (552 vildsvin, 242 älg) och hittills i år har skillnaden blivit ännu större. ”Bara” 166 älgolyckor fram till början av november.

Statistiken kommunvis (Kalmar län) hittills under 2019:

Emmaboda 67 vildsvinsolyckor

Hultsfred 57

Högsby 64

Kalmar 49

Mönsterås 32

Nybro 99

Oskarshamn 118

Torsås 42

Vimmerby 41

Västervik 132

Borgholm 1

Mörbylånga 0

(Källa: Nationella Viltolycksrådet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.