Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hans gav grundvattenåterställningen en sista push”. I klippet förklarar hydrogeologen varför det fortfarande råder vattenbrist i bland annat Kalmar, trots stora mängder regn. Foto: SVT

Rekordtidig återhämtning för grundvattnet – men inte i sydost

Uppdaterad
Publicerad

En kall och regnig julimånad gav ovädret Hans öppet mål för att fylla på grundvattnet i de små magasinen, något som också hände – nästan överallt.

– I Kalmarregionen och på Gotland var det istället torrare än normalt i juli månad, säger Anders Retzner på Sveriges geologiska undersökning.

Trots en mycket blöt inledning på augusti varnas det fortfarande för vattenbrist i hela Kalmar län, hela Blekinge och i delar av Skåne och Kronoberg. Förklaringen är att länet vädermässigt avviker från resten av landet i juli.

– Även om det här regnovädret träffade Kalmarområdet så räcker det inte eftersom juli var så torr till skillnad från andra platser i landet, säger Anders Retzner.

Rekordtidig återhämtning av grundvattnet

Tidigare år brukar vattenmagasinen återställas först i slutet av september vilket gör detta år till något av ett rekordår.

– Det är sannolikt en historiskt tidig återhämtning från låga grundvattennivåer som vi ser, säger Anders Retzner.

I klippet berättar han om hur grundvattnet kunnat återhämta sig så fort och varför det fortfarande råder vattenbrist i Kalmar län.

Fakta grundvatten:

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva införa bevattningsförbud ibland, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.