Brevet skickades ut till föräldrar på en skola i Växjö

Rektor mejlade ut felaktiga uppgifter om knivdåd: ”Oerhört beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som polisen letade efter en misstänkt inkräktare på gymnasieskolan Teknikum i Växjö skickade en rektor på en annan skola ut ett mejl till samtliga elevers föräldrar. I brevet skriver rektorn att elever knivskurits på Teknikum. Något som varken var bekräftat eller sant.

Brevet kom från rektorn på en F-6 skola i Växjö. En av föräldrarna som fick brevet reagerade starkt.

– Jag hade inte läst några nyheter, rektorns mejl var det första jag läste om att barn hade blivit knivskurna. Det var en skrämmande formulering som jag reagerade starkt på. Först trodde jag att det var allvarligare än vad det var, säger en förälder till en elev på F-6 skolan, som vill vara anonym.

”Knivskurit elever”

Det var vid 13-tiden som personalen på Teknikum larmade polis, räddningstjänst och ambulans om att en maskerad hotfull person rört sig i skolans lokaler. Inledningsvis fanns obekräftade uppgifter kring vad som inträffat och drygt en timme efter skriver rektorn på F-6 skolan ett mejl till föräldrarna:

”Vi har precis fått besked om att det är en gärningsman som knivskurit elever på Teknikum. När vi fick detta besked hade vi precis släppt hem våra elever. Ta gärna en kontakt med era barn. Elever som är kvar på fritidshemmet kommer vi hålla inomhus. Ni kan följa nyheter via nyhetsuppdateringar.”

– Efteråt tänkte jag herre gud, någon borde ha dragit i handbromsen. Det känns som de skulle samordnat det här bättre. Jag har pratat med andra föräldrar som har barn på andra skolor, men de hade inte fått någon information, säger föräldern.

Drygt en timme efter larmet under fredagen avblåstes den akuta insatsen på gymnasieskolan. Ingen misstänkt person har ännu hittats.

Oerhört beklagligt

Marcus Holmqvist är säkerhetschef på Växjö kommun. Han reagerar starkt på när SVT Nyheter lämnar uppgifterna om rektorns mejl.

– Det här kände jag inte till, det är ju oerhört beklagligt att information kommer ut som inte är korrekt och skrämmer upp i onödan. Det här är ingen information vi gått ut med. Jag får gå tillbaka och se vad som brustit i leden.

SVT har sökt rektorn men inte fått något svar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet