Matbutiken i Ljungbyholm har i förebyggnade syfte infört en åldersgräns på 18 år för köp av kaustiksoda. Foto: SVT

Rektor varnar för ”farlig utmaning” efter kaustiksodabomb i Ljungbyholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter tisdagens kemikalieolycka i Ljungbyholm, Kalmar kommun, går nu Smedbyskolans rektor ut med en varning till föräldrar och elever. Det handlar om en utmaning där kaustiksoda blandas med vatten i en petflaska. Resultatet blir att flaskan exploderar.

Fyra tonåringar i Ljungbyholm fick föras till sjukhus på tisdagen efter att de experimenterat med kemikalier. De ska ha blandat kaustiksoda med vätska, efter att ha sett en video på Youtube. En av dem fick inledningsvis vårdas på IVA på grund av sina skador. Eleverna går på Södermöreskolan i Kalmar kommun.

Olyckshändelsen fick Johan Krantz, rektor på en annan högstadieskola i Kalmar kommun, att agera. På tisdagsmorgonen skickade han ut ett massmail till föräldrar och elever.

– Det finns en farlig utmaning och vi behöver gemensamt prata med våra barn och elever om faran med den här utmaningen. Jag har själv inte sett utmaningen. Den ska finnas på Youtube, Tiktok och Snapchat, säger Johan Krantz, rektor på Smedbyskolan.

Matbutik inför åldersgräns

Det är polisen tillsammans med Region Kalmar som uppmanat skolan att gå ut med varningen. Såhär står det i utskicket:

Utmaningen går ut på att blanda kaustiksoda och vatten med något annat i en pet-flaska för att sedan skaka flaskan. Resultatet blir att flaskan exploderar och blandningen som sprids är frätande. (...) Utmaningar på sociala medier är inget ovanligt men den här avviker och är direkt farlig. Av den anledningen delar vi den här informationen till er så att ni har möjlighet att lyfta detta hemma med era barn.

Samtidigt uppger butiksföreståndaren för en matbutik i Ljungbyholm att den inför 18-årsgräns vid köp av kaustiksoda.

– Det är i förebyggande syfte som vi i dag har valt att sätta en åldersgräns på dessa produkter. Vi vet inte riktigt vad det är som har hänt eller var de har fått tag på det här medlet, säger Sven Wende, butikschef på en matbutik i närheten.

Liknande händelse i Tingsryd

En liknande händelse inträffade även i Tingsryd på tisdagen. Det är inte bekräftat att det rör sig om just kaustiksoda, men enligt uppgift har en petflaska exploderat efter att en pojke blandat någon slags frätande ämne i behållaren.

Skolan fick utrymmas och pojken greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han släpptes senare av åklagaren, men brottsmisstankarna kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.