Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De nya röda påsarna ska upphandlas och kriteriet är att de ska innehålla 70 procent återvunnet material. Foto: Kaisa Lappalainen

Plastpåsar blir dyrare – då vill renhållaren dela ut gratis soppåsar

Publicerad

Nästa år blir plastpåsarna i matbutiken dyrare, efter att en ny skatt införs. Därför vill renhållaren KSRR börja dela ut gratis soppåsar till sina kunder – för att möta problemet med tunna, billigare påsar som går sönder i sorteringen.

Sedan ett par år tillbaka delar KSRR, Kalmarsundsregionens renhållare, ut gröna påsar för matavfall gratis till sina kunder. Nu kommer den gröna påsen sannolikt få sällskap av en röd påse. Från och med maj nästa vill nämligen KSRR börja dela ut påsar även för vanligt restavfall – gratis.

Dyrare plastpåsar

Bakgrunden är att mängden löst, osorterat avfall som finns i soptunnorna ökar. En hel del avfall är också sorterat i fel påsar: Vanligt brännbart hushållsavfall hamnar ofta i den gröna matavfallspåsen.

KSRR tror att en bov i dramat är att plastpåsarna från mataffären som soporna ofta slängs i blivit dyrare. Nästa år införs dessutom en ny skatt på bärkassar i plast, som innebär att en vanlig plastpåse i matbutiken kan kosta upp till sju kronor:

– Då blir bärkassarna så pass dyra att vi har all anledning att tro att man inte kommer köpa de påsarna när man går och handlar i samma utsträckning längre. Det handlar om att mota olle i grind, säger Ulrika Bergström, kommunikatör på KSRR.

Billiga påsar går sönder

Dyra plastpåsar gör att människor istället köper billigare varianter, vilket också medför problem vid sophanteringen:

– Det handlar om de här avfallspåsarna du köper på rulle i butik. Generellt är de väldigt tunna och vår erfarenhet är att de går så lätt sönder i vår sortering, och då har vi problemet med löst avfall igen, säger Ulrika Bergström.

”Vill inte uppmuntra till plastanvändning”

Tanken är att de nya röda påsarna ska distribueras på samma sätt som dagens gröna påse: För lägenhetshushåll är det fastighetsägaren som ansvarar för att det finns påsar att hämta, till privata hushåll levererar sopbilen nya rullar.

Tanken med att göra plastpåsen dyrare i butik var ju att minska mängden plast för miljöns skull. Hur rimmar det här med den tanken?

– Eftersom påsen i det här fallet är en avfallsbärare så är det ju ett helt annat användningsområde. Vi måste ta hand om avfallet. Det största problemet vi ser är att människor lägger fel avfall i påsarna. Tar man bort alla förpackningar ur restavfallet blir det bra mycket färre påsar. Det handlar om att vi måste ha en beteendeförändring i stort.

Beslut om gratis plastkassar kommer att införas fattas på KSRR:s förbundsdirektion på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer