Renovering av Vetlandaskolor upprör

Uppdaterad
Publicerad

I Vetlanda finns tre högstadieskolor, alla gamla och nedslitna. Riv och bygg nytt, säger många. Renovera, säger de som håller i plånboken.

Mogärdeskolan i Vetlanda har ett drygt halvsekel på nacken och är i behov av åtgärder.

– Man borde riva Mogärdeskolan och bygga nytt. För jag har sett de lokalerna, säger Anna Ekelöf, skolbarnsförälder.

Sommarturen #dinröst

Men för kommunpolitikerna finns inga nybyggen på agendan.

– Vi har två andra högstadieskolor som måste åtgärdas, annars hamnar de i en väldigt dålig dag även dem och det är angeläget att vi tar det här i rätt turordning, säger oppositionsrådet Jan Johansson (Vetlanda Framåtanda).

Renovering och restaurering

De två andra högstadieskolorna, Withalaskolan och Landsbro skola, får också nöja sig med renovering. Det har en majoritet av socialdemokrater, moderater och Vetlanda framåtanda redan beslutat. Men det är inte alla som håller med om beslutet.

– Vi vill se det här lite långsiktigt. Eftersom en renovering kostar så mycket pengar vill vi istället göra något riktigt och hållbart av det här, säger Dan Ljungström (C).

– Det är många som tror att om man bygger en snygg fasad så har man löst problemet. Jag har uppfattningen att vi ska ha bra ändamålsenliga lokaler men framför allt behöver vi mer resurser till själva verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Bohman (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet