Ivar Karlsson som driver Centralens resebutik har sett en fördubbling av antalet internationella tågresor det senaste året. Foto: SVT

Resebutiken ser en fördubbling av internationella tågresor

Publicerad

Fler vill resa utomlands med tåget. Enligt Ivar Karlsson, på Centralens resebutik i Kalmar har man under 2019 sett en hundraprocentig ökning av resor ut i Europa. En trend han tror kommer att fortsätta.

– Det våras för tåget, det är en oerhört positiv utveckling. Internationellt har tågresandet från Sverige ökat med hundra procent. Järnvägen är på väg mot beläggningstal som man inte sett i modern tid, säger Ivar Karlsson, Centralens resebutik.

I den lilla butiken har man specialiserat sig på att sälja internationella tågresor. De som reser är allt mellan tonåringar och seniorer. Ivar Karlsson menar att allt fler kommer lockas av tåget när infrastrukturen kring tågen byggs ut.

– Det ser rätt bra ut, många investeringar och man jobbar med infrastrukturen på många kanter. Det kommer bära frukt med kortare restider och nya tåg som kommer på spåret. Jag ser väldigt ljust på framtiden.

Det är många tåg som antingen är försenade eller inställda, hur påverkar det er?

– Järnvägen är inte riktigt sämre än andra transportslag, man har mätt upp det där ganska ordentligt. Vägarna drabbas av lastbilar som åker av och det blir tvärstopp på E6an, E4an E20 osv. Flyget har ganska stora problem ibland. Järnvägen är alltså inte statistiskt sätt sämre ställd. Däremot är den definitivt mest medialt bevakad, säger Ivar Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.