Foto: SVT

Dags för den stora flytten av Växjö resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Nu stänger gamla resecentrum i Växjö för gott. På onsdag morgon öppnas dörrarna till de nya lokalerna. Växjös tillfälliga resecentrum kommer att finnas under de två och ett halvt år som det tar att färdigställa stads- och stationshuset.

Men arbetet pågår fortfarande i de nya lokalerna och inför öppningen imorgon kommer inte allt att vara klart.

– Jag får väl säga att det fattas en del, men funktionen finns där. När du kommer bort till den nya stationen så har du vår kundbutik, kundcenter och väntsal och kan köpa biljetter, säger Rolf Andersson som är chef över kundservice Länstrafiken Kronoberg.

Stor omställning

– Det är en av de största omställningarna i hela projektet som vi gör idag och imorgon. Så ikväll stänger ju det gamla resecentrum för gott och imorgon på morgonen öppnar då den tillfälliga stationen. I samband med det flyttar vi regionbusshållplatser, taxihållplatser, cykelparkeringar och gångvägar för resenärer, säger David Johansson Växjö kommuns projektledare i stationsområdet.

Lokalerna ska vara helt färdigställda till den officiella invigningen den 19 april. Och från att gamla resecentrum stängs på tisdagskvällen så är resenärerna hänvisade till Växjös nya tillfälliga resecentrum.

Det kommer nämligen att dröja till i slutet av år 2020 eller början av 2021 innan det nya stads- och stationshuset står klart och till dess gäller den tillfälliga lösningen.

Bilfällor ska stoppa

Hela stationsområdet med stads- och stationshus, bussgator, kvarter för bostäder och handel beräknas i nuläget att stå klart till runt år 2025. Under tiden som arbetet pågår är resenärerna hänvisade att följa de skyltar som satts upp eller att vända sig till personal ute på perrongen eller inne på resecentrum.

För att biltrafiken runt stationsområdet ska upphöra har dessutom så kallade bilfällor etablerats vid resecentrum.

– Det är ju för att möjliggöra för större fordon att ta sig fram men hindra personbilar. Det är ju inte tillåtet med allmän biltrafik och vi har upplevt det tidigare att de här förbuden vi haft uppsatta inte respekterades, säger David Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet