Bild från ridtävlingen Karl-Oskar Cup på Värendsvallen i Växjö Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya/Cecilia Ekströmer

Ridklubb i Växjö vill låna 55 miljoner till ny anläggning

Publicerad

Växjöortens fältrittklubb har ansökt om ett kommunalt lån på 55 miljoner kronor för finansiering av en ny ridsportsanläggning.

Förslaget som behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott 21:e augusti är att ge ett lånelöfte på upp till 55 miljoner kronor. Förutsättningen för lånet är att finansieringen av ridsportsanläggningens driftskostnader är långsiktigt lösta.

– Växjö kommun har under lång tid arbetat med frågan att bidra till ridklubbarnas utveckling och vi har också genomfört en gedigen utredning för att ge en tydlig bild av de olika behoven. Växjö fältrittklubb har kommit in med en genomarbetad ansökan och det känns bra att vi snart fattar ett beslut så att klubben kan gå vidare med sina planer, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslut fattas i oktober

Det är vid kommunfullmäktige i oktober som beslut om lånelöftet kommer att tas. I ansökan skriver klubben att den nya ridsportsanläggningen på Bergunda ska skapa förutsättningar för ett nytt hästsportcenter där företag och entreprenörskap kan samverka med bland annat både ridskola och ridgymnasium.

– Det är jätteroligt att kommunen tar tag i det och vill göra en satsning. Det har ju varit en mängd utredningar om slitna anläggningar och så vidare och allting ska ju fortfarande ros i hamn, men det här är så klart jättepositivt, säger Tobias Jönberg, styrelseordförande i Växjöortens fältrittklubb.

”Ridsporten är otroligt viktig”

Växjö kommun ska under hösten även ta fram en avsiktsförklaring tillsammans med en av kommunens andra ridklubbar, Växjö ridklubb, som också står inför utmaningar med sin anläggning.

– Ridsporten är otroligt viktig i idrottskommunen Växjö och vi har en bra dialog med flera föreningar. Även med Växjö ridklubb har arbetet startat där vi nu ska skriva en avsiktsförklaring med gemensamma målsättningar för framtiden, säger Per Schöldberg (C), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.