Foto: Mikael ÖrnhemVisa alla (5)
Visa alla (5)

Riksmästerskapen i konstsim i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

I helgen pågår riksmästerskapen i konstsim i Växjö. ”Man måste ha otroligt god kondition och bra kroppskontroll när man jobbar i vattnet”, säger tävlingsledaren Eva Svensson.

Runt 100 deltagare från hela landet är med när mästerskapen avgörs i helgen. Det är Växjö Simsällskap som tillsammans med Svenska Simförbundet arrangerar riksmästerskapen i konstsim.

Krävs god kondition

Konstsimmare upp till 15 år tävlar i figurer. Något som kräver mycket teknik och uthållighet. I Vattnet ska konstsimmaren utgå från en position där denne ligger raklång i vattenytan, antingen på rygg eller mage. Därefter kan simmaren till exempel sträcka ett ben rakt upp i luften med spända vrister. De olika figurerna bedöms sedan av domare.

– Man måste ha otroligt god kondition och bra kroppskontroll när man jobbar i vattnet och man måste ju kunna hålla andan, säger Eva Svensson.

De tävlar i sex olika fasta figurer och för de konstsimmare som är äldre än 15 år tävlar man istället i ett tekniskt program. Tävlingarna pågår under lördag och söndag i Växjö simhall.

”Känna att man klarar av det”

– Det har funnits konstsim i många år här men nu är det yngre simmare. Det är jätteviktigt för de flesta som simmar konstsim i Växjö är ju lite yngre och det är ju dem man ska satsa på, säger Eva Svensson och fortsätter:

– Den här helgen vill vi ge en rolig upplevelse, gärna framgångsrik men att de som tävlar verkligen känner att de får visa upp sig och göra sitt bästa. Så att man är så nöjd och glad som möjligt och kan känna att man klarar av det. Man måste känna att det är roligt att träna och tävla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer