Anledningen till att så många kom är för att det är en romsk tradition som säger att det är viktigt att många människor besöker en person som avlidit, för att visa respekt och för att stötta anhöriga. Stefano Kuzhicov är ordförande för riksförbundet för Romer i Europa.
Han tycker att sjukhuset kunde ha hanterat situationen bättre för att slippa bråk.
– Man borde kunna lösa det här på ett bättre genom att inte bråka och vara negativa direkt. Istället måste man visa respekt och förståelse, säger han.
Liknande incidenter har ju hänt flera gånger runt om i Sverige, hur kan man lösa de här problemen?
– Det är klart att det är en kulturkrock. Men det här tillhör romska seder och bruk och det tillhör traditionen att man gör så här. Sjukhusen behöver en plats där man kan samla de sörjande och sedan kan man exempelvis skicka upp dem två och två och resten stannar i exempelvis en cafteteria. Så har man löst det i storstäderna, säger han.
”Måste vara lugna förhållanden”
Annkristin Svensberg är sjukhuschef på länssjukhuset i Kalmar, på frågan om sjukhuset hade kunnat hantera situationen annorlunda säger hon att det blev ett ordningsärende.
– Den här diskussionen blev ett ordningsärende för att det blev ett ordningsärende och inget annat, och det är det enda som vi agerat utifrån, säger hon.
Är ni medvetna om att det finns olika kulturella skillnader på när en familjemedlem dör och hur det hanteras?
– Det är vi mycket väl medvetna om, fast nu blev det här en ordningsstörning och därför fick polisen tillkallas och sedan blev det ett polisärende. Det är inga problem med många besökare, men det måste vara lugna förhållanden, det är min enda kommentar egentligen. Så det har inget med någon persons ursprung att göra, vi har heller inte uttalat oss i det här fallet om att det rör sig om en annan kulturell bakgrund, säger Annkristin Svensberg.