Röntgade fel fot – missade att foten var bruten

Publicerad

Det var på jourläkarcentralen i Ljungby som en flicka sökte vård då hon ramlat och fått ont i höger fot. Av misstag röntgades istället vänster fot. Först nio månader senare kunde en ny röntgen visa att höger fot varit bruten och att flickan behövde en operation.

Det var i slutet av juni 2016 som flickan sökte vård vid jourläkarcentralen i Ljungby. Efter att röntgen gjorts på fel fot konstaterades att det rörde sig om en kraftig stukning och flickan skickades hem.

Operation krävdes

I Mars i år sökte dock flickan på nytt vård då smärtan i höger fot fanns kvar. Det var också då som röntgenmissen upptäcktes. Läkaren läste då ur flickans journal och där framkom det att det var vänster fot som undersökt på röntgen nio månader tidigare.

Flickan skickades då på en ny röntgenundersökning och där konstaterade en ortoped att höger fot varit bruten och att det behövdes en operation.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat ärendet och i sitt beslut skriver IVO att ”den vård som gavs var bristfällig då fel kroppsdel röntgades vilket ledde till fördröjning av diagnos och adekvat behandling. ”

IVO kan dock inte klargöra exakt vilka omständigheter på jourläkarcentralen och röntgenavdelningen som ledde fram till sidoförväxlingen.

Läkare vid jourläkarcentralen i Ljungby menar dock att skelettskadan kan ha uppkommit efter den första röntgenundersökningen. Detta ändrar dock inte IVO:s beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.