Rottne – Kattbett förstörde språkresa

Uppdaterad
Publicerad

EF Education bör betala tillbaka halva kostnaden för en språkresa till Frankrike till en flicka i Rottne som blev biten av sin värdfamiljs katt. Bettet blev inflammerat och flickan fick så ont att hon inte kunde vara med på utflykter som ingick i resan.

Den 17-åriga flickan åkte med EF Education, en av landets största språkresearrangörer, till Frankrike förra sommaren för några veckors solig språkutbildning.

Resan slutade dock med en kraftigt inflammerad fot efter ett våldsamt anfall av familjens katt. Resultatet blev att foten började vara på de tre ställen där huggen tog och att språkresestudenten tvingades behandla inflammationen med penicillin.

Smärtan ledde i sin tur till att flickan inte kunde följa med på utflykter och att hon vid flera tillfällen fick stanna kvar hemma när de andra gick till stranden.

Enligt flickan och hennes reskamrater var den franska katten allmänt aggressiv. Vid flera tillfällen hoppade den upp i flickornas sängar och bet dem i hakorna.

Sjuttonåringens familj vände sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och krävde pengarna tillbaka för den misslyckade resans, 15 413 kronor. ARN går delvis på familjens linje och rekommenderar arrangören att betala tillbaka hälften, 7 707 kronor.

Förra året fick ARN in 15 klagomål på språkresor som varade kortare tid än ett år. 2007 var klagomålen 20 stycken. Hittills i år har en anmälan lämnats in.

Enligt Torsten Palm, informationsansvarig på ARN, rör de vanligaste klagomålen resor till England och Frankrike och handlar om maten, hur värdfamiljen fungerar och att mixen av studiekamrater inte var så internationell som hade utlovats.

-Det är också vanligt med klagomål på utbildningsnivån och att man inte har lärt sig så mycket som man önskade. Kroppsskada i form av kattbett är rätt ovanligt, säger Torsten Palm, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.