Fem mils resa tar två timmar – Ölänningar tvingas byta buss i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På söndag ska de boende i Mörbylånga och Borgholm ta ställning till om de vill bli en storkommun eller ej.

Men även om en sammanslagning kan stå för dörren, så finns det inga kollektiva direktförbindelser mellan Mörbylånga i söder och Borgholm i norr.

SVT Nyheter Småland har provåkt knappa fem milen från Mörbylånga till Borgholm – och de blev en busstur på nära två timmar. Då krävdes ett byte och ett långt uppehåll i Kalmar innan bussen kom fram till Borgholm.

I dagsläget finns inga direktlinjer mellan de båda kommunerna. Enligt Kalmar länstrafik är anledningen att det inte är tillräckligt många som reser.

– Så är det och det beror på att det är så oerhört få som dagpendlar mellan de båda kommunerna, äger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.

I dag kan det ta upp till två timmar att åka buss de knappa fem milen mellan Mörbylånga och Borgholm, tycker du att det är en rimlig restid?

– Nej, det är det naturligtvis inte. Skulle det bli aktuellt med en kommunsammanslagning i framtiden så måste vi naturligtvis se till att det blir fungerande busslinjer inom kommunen, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar länstrafik.

Krångliga bussbyten

Malis Linde sitter på bussen för att åka till Kalmar, till Borgholm reser hon ytterst sällan.

– Det är ju så krångligt, jag måste in till Kalmar och byta buss där. Vore det enklare så skulle jag säkert resa dit oftare, säger hon.

Busschauffören Jonas Doverholt som kör sträckan Mörbylånga-Kalmar till vardags bekräftar att det är ytterst sällan någon stiger på i Mörbylånga för att åka till Borgholm.

– Hade man ordnat med en förbindelse mellan bussen som går från Kalmar till Borgholm och den här linjen så hade folk i alla fall sluppit att åka in till Kalmar och byta buss där. Lite tokigt är det som det är nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.