Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sådant här högt tryck har jag aldrig varit med om tidigare, det är helt galet, säger Fredrik Thurgård, vedhandlare i Färjestaden. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Vedhandlare tvingas avvisa kunder – trycket är för stort

Uppdaterad
Publicerad

Flera vedhandlare runt om i Småland tvingas avvisa sina kunder. Fredrik Thurgård på Öland är en av dem.

– All ved som är uppklyvd och torkad är slutsåld, det är helt galet vi vet inte vad som händer nu, säger han.

När allt fler väljar att elda med ved för att ersätta den rekorddyra eluppvärmningen har det lett till en bristsituation bland landets vedleverantörer.

– Sådant här högt tryck har jag aldrig varit med om tidigare, det är helt galet, säger Fredrik Thurgård som är vedhandlare på Thurgårds gårdsförsäljing i Färjestaden.

Många i kö

Den ved som ligger kvar behöver torka men är inte till salu. Hela lagret är slutsålt och skall leveras under det närmaste halvåret.  Och just nu står över 80 personer i kö på listan för att köpa ved så snart som möjligt.

– Det ringer ungefär 15 personer varje dag som vill handla, men jag kan bara säga tyvärr i dag, säger han.

Hur ska det här sluta?

Det svårt att spekulera i.  Jag jagar så gott jag kan med mina kontakter och inköpare för att få information, dyker det upp några nyheter så får jag höra det, säger han.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.