Per Ribacke (S) föreslås få fortsätta som kommunstyrelseordförande. Foto: SVT

Ovanlig koalition när S, C och KD vill ta över i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

S, C och KD meddelade under tisdagen att de vill ta över makten i Alvesta kommun. Partierna får inte majoritet, men säger att de vill styra med hjälp av ett valtekniskt samarbete med V.

Det var vid en presskonferens på tisdagen som de tre partierna presenterade sitt förslag till styre av Alvesta de närmaste fyra åren.

S, C och KD är en ovanlig kombo, hur kommer det här sig?

Valet 2022 Småland

– Nej, det är inte jättevanligt, men det finns på några håll. Senast idag var det en region som presenterade ett styre med S och KD, säger Per Ribacke (S), som föreslås få fortsätta som kommunstyrelseordförande, till SVT Nyheter Småland.

KD ville inte samarbeta fullt ut med V

Partierna har dock inte majoritet utan hamnar på 23 av 49 mandat. Men vid presskonferensen presenterades också ett samarbetsavtal med Vänsterpartiet. Med deras två mandat kan blir det möjligt att styra ändå, enligt Per Ribacke. 

Varför fick V inte vara med?

– Det var svårt för KD att vara i ett styre tillsammans med dem, säger Per Ribacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet