Så funkar ett vårdval – SVT reder ut begreppen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera olika sätt att lägga ut delar av vård på privata företag. Vårdval, som Kronoberg sannolikt kommer att införa, innebär att det är du som patient som bestämmer vilket företag som du vill få vård av, om företaget följer de villkor som regionen har satt upp.

Vårdval är lag inom primärvården. Det betyder att alla regioner måste låta alla aktörer som följer de villkor som de satt upp etablera sig. Inom Region Stockholm, som är den region där vårdval är vanligast, finns det vårdval inom många andra medicinska specialiteter. Dock inte inom specialiserad barn- och ungdomspsykiatri, vilket Kronoberg nu alltså är på väg att införa.

Upphandling en annan modell

En annan modell när privata företag anlitas av regioner och kommuner är upphandling. I en upphandling är det regionen som bestämmer vilka företag som ska få avtal med dem och i det avtalet regleras också hur mycket vård regionen ska köpa av det aktuella företaget under en viss period. När företaget har levererat den vård som regionen har beställt kan inte fler patienter välja just det företaget. Det kan också vara så att en region upphandlar en privat aktör för all vård i ett visst geografiskt område.

BUP avgör ändå remiss

I Region Kronoberg inför vårdval kommer det ändå att vara regionen som gör bedömningen av om barnet eller den unge behöver en utredning. Men när den remissen är klar, kan du som patient välja att göra utrednigen privat eller hos Region Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer