Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se antikvarien Magdalena Jonsson guida bland kändisarna på kyrkogården i Kalmar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så går du på sightseeing på kyrkogården

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en speciellt framtagen app ska det bli lättare att orientera sig – och gå på sightseeing – bland gravarna på kyrkogårdarna i Kalmar.

Appen, som heter Storymap, har använts av Kalmar läns museum tidigare, men då främst för att kunna följa arbetets gång vid stora arkeologiska utgrävningar. Sedan ett år tillbaka har museet på uppdrag av Svenska kyrkans begravningsverksamhet tagit fram en interaktiv karta med digitala informationsskyltar vid gravstenar på Gamla kyrkogården i Kalmar.

Kändisar bland gravarna

Nytt för i år är att även Södra kyrkogården, vackert belägen intill Kalmar slott, också finns med i appen. Här ligger celebriteter som Ivar Kreugers familj, Olof Palmes anfäder och den inflytelserika Kalmarfamiljen Jeansson begravda. Men också lite mindre kända, men inte desto mindre intressanta, personligheter som 1800-talsmagikern Balabrega, vars grav i form av en keramikurna är helt unik i Sverige.

Coronavänligt turistande

Tanken är att appen nu ska få fler att få upp ögonen för kyrkogårdarnas kulturarv och uppleva dem på ett annat sätt:

– I och med corona märker vi att folk letar aktiviteter i närområdet som man kan göra utomhus, och då hoppas vi att det här är något man kan ha glädje av, säger Magdalena Jonsson, antikvarie på Kalmar läns museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer