Foto: SVT

Så här trodde vi framtiden skulle se ut förr

Uppdaterad
Publicerad

Hur trodde människor på 50- och 60-talet att våra framtida hem skulle se ut? I morgon den 25 april öppnar utställningen ”Home Futures – Underbara framtid” vid Ikea museum i Älmhult.

Utställningen blickar tillbaka på de senaste 80 åren. Arkitekter och designers från olika tidsepoker visar upp hur de förr trodde att våra hem skulle se ut i den tid vi lever nu.

– Den här utställningen tittar på hur vi har sett på framtiden och vilka idéer som fanns, säger Anna Sandberg Falk, kurator för utställningen.

Under 1950-1960 talet fanns det en bild av att vi  på 2000-talet till exempel skulle ha flygande bilar och mobila kontor. På utställningen visas visioner som blev verklighet, men även saker som inte alls fungerade som en uppblåsbar soffa från ikea.

Foto: SVT/Clary Kroon

Hur blev det när vi tittar på facit?

– På många sätt blev det som man tänkt. Vi lever med mobila kontor och skärmar. Men samtidigt har vi inte förändrat vårt sätt att leva så mycket och vi inreder traditionellt, säger Anna Sandberg Falk.

Det är första gången som Ikea Museum samarbetar med ett annat museum och det handlar om The Design Museum i London.

Guframs ikoniska Bocca-soffa inspirerad av Mae Wests läppar. Foto: SVT/Clary Kroon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.