Det står nu klart att 72 personer får lämna golvtillverkaren Kährs i Nybro. Klart bättre än förväntat, enligt fackordförande Peter Andersson. Foto: SVT / Niclas Wimmerberg

Så många blir uppsagda på Kährs i Nybro efter stort varsel

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att 72 personer blir uppsagda från golvtillverkaren Kährs i Nybro efter drygt en månads förhandling.

– Det är skönt att det är över, så folk slipper gå i ovisshet, säger fackordförande Peter Andersson.

Fram till nyligen har 591 personer haft en kollektivanställning på Kährs i Nybro. På måndagen kom beskedet om hur många som blir av med jobbet, efter att företaget haft utmaningar med högre priser, inflation och stigande räntor.

– Det beror på en lägre efterfrågan, vi tycker att det är synd att säga upp våra medarbetare, men är tvungna att göra det för att anpassa vår verksamhet, säger Johan Magnusson, vd och koncernchef.

Nybro

Enligt facket har flera av de som blivit uppsagda redan fått nya jobb, bland annat inom sågverksindustrin. Den stora förändringen på Kährs blir att helgskiften försvinner.

– Förhandlingarna gick väldigt bra, vi började ju på 95 stycken som skulle sägas upp och slutade på 72, säger Peter Andersson, fackordförande för GS- facket på Kährs, och fortsätter:

– Nöjd är jag inte, då hade det varit noll som fått gå. Det är aldrig roligt att göra sig av med folk och se folk bli ledsna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet