• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Vattnet flödar snabbt under en minut Foto: TT

Så mycket betyder en minut extra i duschen

Uppdaterad
Publicerad

En extra minut i duschen är skön, men den lilla minuten gör stor skillnad i vattenförbrukning.

SVT har gjort ett räkneexempel på hur en extra minut i duschen på verkar vattenförbrukningen. Vi vet inte hur mycket invånarna i Mörbylånga duschar, men för att göra det enkelt har vi räknat med att alla invånare i Mörbylånga duschar varje dag, även om det kanske inte är helt sannolikt.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån så hade Mörbylånga kommun 14.669 invånare i början av 2016. När alla dessa kroppar ska tvagas så går det åt en hel del vatten, men hur mycket rör det sig om egentligen?

12 liter vatten

En normal dusch förbrukar i snitt 12 liter vatten per minut om man drar på för fullt. Duschar man aktivt i fem minuter landar det alltså på ungefär 60 liter. Det är inte så mycket, men när en hel kommun ska duscha så blir det mer, i Mörbylångas fall landar det på 880.140 liter på en dag, om alla nu duschar varje dag.

Skulle man korta ner den aktiva duschtiden till 4 minuter så minskar man förbrukningen per person till 48 liter om dagen. Sammanlagt hamnar då förbrukningen på 704.112 liter per dag.

Minut sparar mycket

En minut mindre i duschen skulle alltså spara 176.028 liter vatten om dagen.

På ett år blir det drygt 64 miljoner liter. Det är nästan en femtedel av allt vatten som kommer att levereras med den nya vattenledningen från fastlandet.

Fotnot: Siffrorna i texten är en del i ett räkneexempel. De kan inte användas som faktaunderlag då vi inte vet hur mycket invånarna i Mörbylånga faktiskt duschar varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkrisen

Mer i ämnet