Arkivbild. Foto: TT

Så räddar vanligt sköljmedel livet på rådjurskid

Uppdaterad
Publicerad

I det höga gräset gömmer rågeten sina rådjursungar. Snart ska vallarna slås och ungarna riskeras att trasas sönder av slåttermaskinen. Men Ölandsjägarna tillsammans med lantbrukarna har sedan många år en säker metod för att rädda rådjuren: vanligt konsumentsköljmedel håller dem borta.

Lantbrukaren Bo Karlssson i Algutsrum på Öland berättar hur han gör för att få rådjuren att hålla sig undan.

– Sköljmedel sprutas i små mängder på träd i närheten. Doften sprider sig över fältet, och då rågeten skyr doften och får tid på sig att flytta på sin kid tills vi skall slå fältet imorgon, säger han.

Metoden med sköljmedel har använts i över femton år på Öland.

– Vi använder en en enliters sprayflaska med två deciliter sköljmedel och resten vatten. Det funkar till 99 procent. Det känns bra för det är fruktansvärd känsla att ha sönder djuren. Från traktorn har man inte chans, säger han.

Menar att det inte påverkar miljön negativt

Efter en artikel i tidningen Svensk jakt om att man använder sköljmedel har reaktionerna varit många på sociala medier.

– Det är 90 procent positiva reaktioner över att vi räddar rådjuren. De andra tio procenten förstår vi inte riktigt. Kanske de aldrig varit med om vad man utsätter djuren för när dom fastnar i slåtterkrossen, säger Erica Linquist som är ordförande för Ölandsjägarna.

Enligt Bo Karlsson gör medlet ingen större åverkan på naturen.

– Det är så små mängder sköljmededel. Och vi använder ju det i våra kläder och sängkläder, och senare hamnar det i avloppen. Hade det varit så farligt hade vi inte fått använda det i självhushåll som jag ser det, säger Bo Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet