Så ser du vem som läst din journal

Uppdaterad
Publicerad

Alla patienter har rätt att begära ut uppgifter om vem som har varit inne i ens journal. Allt som krävs är ett brev.

Ann-Katrin Axelsson är personuppgiftsombud på Landstinget Kronoberg och enligt henne är det vanligt att patienter begär ut uppgifter om vem som har läst ens journal.

– Det är enkelt, man bara skickar ett brev till oss med sitt perssonnummer och namn och vilken period av sin loggrapport man vill se, säger hon.

Även privata vårdcentraler

Det man sedan får hemskickat är en lista med alla de datum då någon har gått in i journalen. Man får också namn på de personer som har läst jorunalen och vilken vårdenhet de har kollat på.

Det är landstingen som har uppgifterna och man kan även vända sig till dem om man vill ha sin journal från en privat vårdcentral.

Sökbart sedan 2004

Det digitala registret sträcker sig dock bara tillbaka till 2004.

– Tidigare än så är det svårt att se vem som har kollat journalen, eftersom då var det ju pappersjornaler, säger Ann-Katrin Axelsson.

Landstinget ser helst att man skickar ett skriftligt brev med sin begäran. Det går också bra att skriva ut en blankett från vårdguiden 1177.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.