Vattenkranen på Spetsamossen, Sofia Stynsberg och Maria Sundell Isling. Foto: SVT/Clary Kroon

Här vill man att fler ska dricka kranvatten på stan

Publicerad

Många väljer att dricka flaskvatten – trots att vi har bra kranvatten. Och det blir en onödig miljöbelastning. Växjö kommun har nu beslutat att sätta upp fyra nya dricksvattenkranar, så att fler ska kunna släcka törsten med vanligt kranvatten.

– Nu vid den här årstiden kanske inte efterfrågan är så stor, men på sommaren och särskilt när det blir så varmt som det var förra sommaren, så tror jag att efterfrågan är stor. Jag tycker också att det är en viktig symbolfråga, säger Sofia Stynsberg (M), tekniska nämndens ordförande. 

I dagsläget finns en dricksvattenkran på Spetsamossen i Växjö, men nu ska det sättas upp kranar på alla offentliga toaletter i centrum. Kranarna kommer finnas på Teatertorget, Oxtorget, Stortorget och i Linnéparken. 

Försäljningen av flaskvatten ökar i år 

De senaste fem åren har vi i genomsnitt druckit mellan 22 till 24 liter vatten på flaska per person och år, enligt siffror från Sveriges Bryggerier.

I år ser försäljningen ut att öka på grund av den varma sommaren. Till exempel har försäljningen av stilla vatten på flaska fram till och med oktober i år ökat med 19 procent. 

– Jag tror att kranarna vi ska sätta upp kan skapa ett nytt tankesätt hos människor genom att man vänjer sig vid att inte behöver köpa flaskvatten. Jag tror att det är en stor miljövinst att ändra det medvetandet, säger Sofia Stynsberg (M).

På plats lagom till sommaren

Genom att sätta upp kranarna där det redan idag finns offentliga toaletter hoppas de ansvariga på kommunen att fler ska hitta till kranarna. Dessutom är det en enkel och ganska billig installation. De nya kranarna kommer finnas på plats lagom till att den varma säsongen startar. 

– Vi kommer att sätta upp de nya kranarna i vår, så att det är klart till maj 2019, säger Maria Sundell Isling, chef på tekniska förvaltningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.