Här är handboken som ska hjälpa alla som drömmer om ett ödehus

Uppdaterad
Publicerad

I Småland finns många ödehus och framförallt ett stort intresse för ödehus. Men hur gör man om man vill köpa ett? Just det har experten Robert Danielsson skrivit en handbok om.

Lessebo kommun och Region Kronoberg anordnade i veckan en konferens för personer som både arbetar och har ett intresse för ödehus. Syftet var att knyta kontakter och skapa nya vägar för att ödehus ska utnyttjas till sin potential. 

– Småland är det landskapet dit flest vill flytta och även det stället där väldigt många är intresserade av ödehus, säger ödehusexperten Robert Danielsson.

Handbok

Robert Danielsson har jobbat med ödehus länge, och det är även han som tagit fram handboken som ska hjälpa till med att använda ödehusen som står tomma i dag. Detta tillsammans med Sara Thyselius Dexner och Theresia Sandahl.

– Handboken är till för kommuner som jobbar med detta eftersom det är så pass svårt att få loss husen i dag, säger han.

Han förklarar att det finns många fallgropar, och att många kommuner som försökt använda ödehusen fallit däri. Robert Danielsson säger att trots att Lessebo kommun jobbat mycket med frågan så finns det utmaningar.

Kan minska bostadsbristen

I dag finns det uppskattningsvis 200 000 tomma hus i Sverige ,och samtidigt så råder det en bostadsbrist. Robert Danielsson säger att många vill flytta ut på landsbygden och att ödehusen kan komma till nytta.

Då skulle bostadsbristen minska, och fler ha möjlighet att bosätta sig i landsbygdskommuner.

– Det vore jätteroligt om de kom till användning, säger han.

ARKIV: Följ med till ödehuset i utvandrabygden – ska förvandlas till drömboende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.