Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är eniga om att lönerna ska höjas. Foto: Diba Dehnad/SVT

Västerviks undersköterskor har Sveriges lägsta löner – så svarar politikerna

Publicerad
Val 2022Valkompass

Västerviks kommun har lägst snittlön för undersköterskor i hela Sverige, detta enligt Kommunalarbetarens statistik. SVT Nyheter Småland frågade tre partier vad man bör göra åt saken.

Politikerna i kommunen är överens – lönen för undersköterskorna är alldeles för låg. Medellönen för undersköterskor i Västervik är 26 051 kronor i månaden. Medellönen för hela landets undersköterskor ligger på 27 450 kronor i månaden.

– Det är direkt pinsamt, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S).

Däremot är politikerna oense om hur man ska höja lönerna. Vänsterpartiets förslag är att höja alla undersköterskors löner med 1000 kronor i hela Västerviks kommun. Medan Moderaterna menar att det förslaget är defensivt.

– Vi menar att man istället bör tillföra 10 000 000 till socialnämndens årliga lönerevision, inte öka lönerna för enskilda yrkesgrupper, säger Harald Hjalmarsson (M).

Hör politikerna svara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet