Foto: TT/Stefan Jerrevång/Kennerth Kullman

Alla riksdagspartier vill behålla kommunala vetot mot vindkraft

Publicerad

SVT har gjort en enkät som visar att samtliga riksdagspartier vill att kommunerna ska få ha kvar rätten att säga nej till vindkraft.

Frågan som skickades ut till samtliga riksdagspartier var om kommunerna ska ha fortsatt ha veto vid vindkraftsbyggen? Nedan ser du hur de svarat:

Sverigedemokraterna: 

Ja. Det kommunala vetot ska vara kvar där det är angeläget att värna det kommunala självbestämmandet och där det just är lokalpolitikerna som är bäst lämpade att fatta beslut när det handlar såväl om vindkraftsetableringar som andra etableringar. 

 Moderaterna:

Ja. Kommuners möjligheter att fatta beslut om vindkraftsetableringar bör bevaras. Samtidigt behöver de alltför långdragna miljötillståndsprocesser som idag hämmar bland annat industrins omställning kortas. Detta gäller även utbyggnaden av energisystemet i stort. Det viktigaste för Sverige däremot är att vi börjar bygga mer planerbar elproduktion. 

Kristdemokraterna:

Ja 

Liberalerna: 

Ja. Vindkraftens svaghet är att den kräver stora ytor. Det gör att den hamnar i konflikt med andra intressen. De konflikterna måste lösas, de går inte att gömma undan genom att försvaga kommunernas och medborgarnas möjlighet att påverka. Med det sagt ska vi precis som för allt annat ha en effektiv, rättssäker och förutsägbar tillståndsprocess också för vindkraft. 

Centerpartiet:

Ja, Centerpartiet vill ha kvar det kommunala vetot, men vill reformera det för att skapa större förutsägbarhet genom att låta kommunen uttala sig tidigare i processen. 

Socialdemokraterna: 

Ja, kommunerna ska fortsatt få bestämma om vindkraftsbyggen. Regeringen har lagt fram ett vindkraftspaket för att snabba upp utbyggnaden av billig och grön el i Sverige samtidigt som det kommunala vetot, rätten att säga ja eller nej till vindkraftsprojekt, behålls. 

Miljöpartiet: 

Ja. Men vetot bör reformeras i enlighet med utredningen för En rättssäker vindkraftsprövning (2021:53). Det vill säga att kommunerna bestämmer en gång var femte år var de är öppna för att man bygger vindkraft i deras kommuner. Det beskedet är bindande.   

Vänsterpartiet:

Ja, Vänsterpartiet vill ha åtgärder som underlättar utbyggnaden av vindkraft utan att minska kraven på en rättssäker prövning med hänsyn till människors hälsa och miljön. I likhet med regeringen anser vi att en kommun bör vara skyldig att på begäran ta ställning till om den medger eller motsätter sig att ett visst mark- eller vattenområde tas i anspråk för vindkraftsanläggning som beskrivs i begäran. Vänsterpartiet vill öka acceptansen för vindkraft genom att lagstifta om en produktionsbaserad ekonomisk ersättning som går till de lokalsamhällen där vindkraft byggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.