Vad tänker du om situationen med att allt fler romska tiggare finns i Småland i dag. De överlever på olika sätt, men främst genom att tigga?
Emma Carlsson Löfdahl (FP), riksdagsledamot Jönköpings län:
Precis som hos alla andra väcker det tankar om hur illa situationen måste vara i hemlandet. Om en vinterkall gata i Sverige är bättre än att vara hemma, då kan man verkligen undra. Konkret och på kort sikt handlar det om att hjälpa människor här och nu. Men på lång sikt handlar det om allvarlig diskriminering av romer i Rumänien och andra EU-länder. Det är fullständigt oacceptabelt och något vi måste göra allt vi kan för att påverka och det gör vi bäst på EU-nivå genom att sätta press på deras hemländer att ta hand om sina invånare och att följa uppsatta regler.
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län:
Detta är en skandal. Först och främst för deras hemländer men också för Europa. Varje stat har ansvaret för att dess invånare har drägliga levnadsvillkor. Det måste vi framhålla när vi samarbetar inom EU.
Göran Lindell (C), riksdagsledamot Jönköpings län:
Det är ansträngande och förfärligt sorgligt att se dem och inse hur eländigt de måste ha det. Det finns förvisso både mycket fattigdom och förtryck kvar i Europa. Hur man kan veta vilka som är romer eller ej vet jag inte men det ligger implicit i frågan att alla som tigger skulle vara det. Jag är inte alls säker på det.
Désirée Liljevall (S), riksdagsledamot Kalmar län:
Tiggeri bottnar i fattigdom och fattigdom kommer sig av att 26 miljoner människor i Europa i dag saknar jobb. Därför är vår främsta prioritering att skapa fler jobb åt människor i Europa och i Sverige. Vi vill ha ett välfärdssamhälle där man inte är beroende av välgörenhet. Alla som kan arbeta ska kunna göra det, samtidigt som trygghetssystemen skyddar vid sjukdom och arbetslöshet. På grund av diskriminering och uteslutning får inte många av romerna ta del av välfärden i sitt hemland. Grundproblemet måste därför lösas på EU-nivå: EU-kommissionen bör bli tuffare med att se till att diskrimineringslagstiftningen följs och EU-medel för fattigdomsbekämpning måste användas bättre.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län:
Det är sorgligt att situationen ser ut som den gör och det grundar sig i att fattigdom är utbredd i vissa delar av Europa. Att komma hit blir ett sätt för några att försörja sig och sina familjer.
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot Kronobergs län:
Att romer kommer till Sverige för att tigga är ett uttryck för den svåra situation romerna har runt om Europa och då särskilt i Rumänien. Det är därför viktigt att sätta press på Rumänien för att de ska behandla den romska minoriteten på bättre sätt. Varje medlemsland i EU har ansvar för sin befolkning. Tiggeriet är inte grundproblemet utan symtom på social utsatthet och det är denna som måste bekämpas. Det handlar om att bekämpa diskriminering och skapa fler jobb och ekonomisk tillväxt i hela Europa. De senaste årens ekonomiska kris i Europa har slagit särskilt hårt mot redan utsatta grupper. De problemen löses inte genom att, som vissa partier vill, förbjuda tiggeri eller begränsa den fria rörligheten inom EU.
Hur ska vi hantera att allt fler romer finns i våra kommuner? De lever ofta på enskilda personer eller frivilliga organisationers stöd.
Emma Carlsson Löfdahl (FP), riksdagsledamot Jönköpings län:
Alla EU-medborgare har rätt att vistas här upp till tre månader, även om man inte har jobb, studera eller annat, så från riksdagens perspektiv finns ingen anledning att göra något. Däremot är det upp till varje kommun att besluta om man vill göra något eller inte, det är inte en fråga för riksdagen.
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län:
Grundproblemet måste lösas, nämligen att vissa EU-länder, främst Rumänien, inte kan eller vill inkludera romerna i sitt samhälle på ett värdigt sätt. Det är inom den europeiska unionen möjligt att söka bidrag ur den europeiska socialfonden ESF för projekt och insatser som syftar till att minska skillnader i välstånd och levnadsstandard mellan EU:s medlemsländer. EU kräver i dag en viss grad av självfinansiering för att medlemsländerna ska kunna ta del av medlen. Hur mycket det egna landet ska bidra med baseras på olika socioekonomiska kriterier. I Rumänien är kravet om självfinansiering endast 15 procent. Rumänien har dock enbart använt 30 procent av de tillgängliga medlen i socialfonden. För att möta den allvarliga situationen för de ekonomiskt mest utsatta rumänerna och rumänska romerna så föreslår vi kristdemokrater att kravet om självfinansiering slopas under en femårsperiod. Detta erbjudande ska vara kopplat till att en särskild kommitté, där även romska grupper är representerade, tillsätts för att följa hur medlen används.
Göran Lindell (C), riksdagsledamot Jönköpings län:
Den långsiktiga lösningen ligger förstås i EU:s vision om ett Europa med jämnare välstånd. Kortsiktigt gäller det att utveckla kontakter och stöd till de länder där problemen finns och naturligtvis se till att de inte förgås medan de är här.
Désirée Liljevall (S), riksdagsledamot Kalmar län:
I dag har EU-migranter inte rätt till svensk social välfärd. Reglerna för fri rörlighet gör det heller inte möjligt att kräva medel från den rumänska staten då Sverige inte är skyldigt att ge hjälp. Samtidigt vore det omänskligt att inte erbjuda akut hjälp. Det är bra att EU-minister Birgitta Ohlsson har tagit kontakt med den rumänska regeringen, men det har uppenbarligen ännu inte gett resultat. Regeringen måste tillsammans med EU göra mer för att nå en lösning på problemet bland annat genom att förstärka samarbetet med de medlemsstater där de flesta tiggare kommer ifrån och lösa de underliggande problemen: fattigdom och social utestängning.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län:
Det här är en fråga som på lång sikt måste lösas genom att stödja de delar av Europa som är ekonomiskt svaga, att stödja dem till tillväxt och välstånd så att de försörjer sin egen befolkning. Det är då viktigt att de resurser som redan avsätts för detta genom EU-samarbetet kommer till användning, vilket inte alltid är fallet.
EU har satsat miljarder till Rumänien för att landets ledning ska kunna hjälpa fattiga, däribland romerna. Vad kan du som riksdagsledamot göra för att förändra romernas situation?
Emma Carlsson Löfdahl (FP), riksdagsledamot Jönköpings län:
Birgitta Ohlsson (FP), EU-minister har framfört krav på Rumänien om att i högre utsträckning ta del av dessa medel. Ett sätt som EU-kommissionen kan hjälpa dem på är genom en oberoende expert-insatsstyrka för att se till att pengarna i EU:s strukturfonder tas tillvara. Det finns flera goda exempel. I exempelvis Polen och Lettland, som har en liknande historia, har man lyckats fantastiskt bra med att använda EU-stöd. Om Rumänien på allvar ville göra något så finns all hjälp att få. Tyvärr speglar landets ointresse den diskriminering som romerna utsätts för på alla nivåer.
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län:
Det handlar om att EU-länderna bistår Rumänien solidariskt, inte bara med pengar utan också med korruptionsbekämpning så att pengarna används på rätt sätt. Vi ska också kräva att romernas egna representanter får vara med i processen.
Göran Lindell (C), riksdagsledamot Jönköpings län:
Frågan måste hanteras inom EU. Centerpartiet vill agera starkt den vägen och driva de länder som inte tar sitt ansvar med både en skarpare dialog och med de sanktioner som är möjliga.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län:
Som parti kan vi arbeta för att frågan SVT lyfter tas upp och aktualiseras i EU och om inget annat hjälper för att få de länder som inte tar ansvar för sina egna medborgare vara beredda att tillgripa sanktioner och viten.
Ska vi göra mer här i Sverige för de romer som kommer hit och tigger, och i så fall vad?
Emma Carlsson Löfdahl (FP), riksdagsledamot Jönköpings län:
Detta är en fråga för kommunerna.
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län:
Målet bör vara att möjliggöra en försörjning genom eget arbete. Kommunerna och Arbetsförmedlingen kan samverka med det civila samhället, vilket redan sker i bland annat Stockholm genom Crossroads.
Göran Lindell (C), riksdagsledamot Jönköpings län:
Kommunerna har alltid ansvaret i sista hand och måste se till att ingen lider nöd. Centerpartiet är emot att förbjuda tiggeri, ett alltför enkelt sätt för oss andra att sopa problemen under mattan. Däremot att förbjuda att utnyttja andras svaga situation och leva på deras tiggeri, det så kallade organiserade tiggeriet. Det ska vara förbjudet och bekämpas.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län:
Kommunerna har ansvar för dem som är i kommunen, och vi måste hjälpa människor om de far illa. Fattigdom avhjälps inte med förbud och vi vill inte förbjuda tiggeri eftersom det enbart skulle vara ett sätt att slå mot de som redan ligger. Däremot vill vi ha tydligare lagstiftning mot att utnyttja andras utsatthet för att till exempel tjäna på deras tiggeri.
Är den nuvarande situationen priset för den fria rörligheten?
Emma Carlsson Löfdahl (FP), riksdagsledamot Jönköpings län:
Den fria rörligheten gör inte skillnad på människor. Alla har rätt att jobba, studera eller resa i alla EU-länder. Detta är en viktig princip som jag tycker att vi ska värna. Människor som tvingas resa till andra länder för att tigga för att försörja sig själva, får inte en bättre situation av att vi stänger gränserna för dem.
Anders Andersson (KD), riksdagsledamot Kalmar län:
Nej. Den nuvarande situationen är ”priset” för långvarig utestängning av romerna ur samhället på många håll i Europa. Vi i Sverige bör inte sätta oss på moraliskt höga hästar; det var förbjudet för romer att resa in i Sverige fram till 1950-talet och vårt land har tyvärr en lång historia av diskriminering av romer.
Göran Lindell (C), riksdagsledamot Jönköpings län:
Minst sagt provocerande fråga. Är det oss det är synd om som tvingas se verkligheten????? Jag tror det av många skäl är enormt viktigt att vi fortsätter kampen för ett öppnare Europa och där är den fria rörligheten en av de fyra grundläggande principerna. Den som har sett de tiggande, sittande på en kall trottoar i svensk vinterkyla en hel dag och inte förstår hur bedrövlig situationen måste vara för dem har tappat viktiga delar av grundläggande empati. Skulle vi bara ta in dem som är värdefulla för oss redan rika svenskar och stänga ute resten?
Désirée Liljevall (S), riksdagsledamot Kalmar län:
EU:s fria rörlighet är en av de största framgångarna för Europasamarbetet. Att stänga gränserna, som Schweiz vill göra, hämmar människors frihet och skadar ekonomin. Att inskränka den fria rörligheten och sätta upp nya murar/hinder är således inte lösningen på problemen med tiggeri i Europa.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot Kalmar län:
Den fria rörligheten är ett av kärnvärdena i EU-samarbetet. Den ska röra alla, och inte ”alla utom de fattigaste”, som till exempel SD nu talar för. Som ni på SVT ställer frågan låter det som om det är vi som bor i Sverige som har det svårt. Är det priset vi får betala – att se tiggare på gatorna? I själva verket är det ju så att de som får betala det verkliga priset är de människor som tigger på gatorna. Inte vi som går förbi eller som skänker en slant. Det är de som lämnat familjen och som sitter på en vinterkall gata i Sverige som betalar priset för fattigdomen. Den fattigdom som finns i vissa delar av Europa och inte hade blivit bättre av att de inte varit med i EU eller inte hade kunnat komma hit för att tjäna en slant. Nu kan vi åtminstone se att den finns och kan göra något för att hjälpa dem.