Lastbil i diket i Hörle på vägen mot Värnamo Foto: Viktor Broman

Omöjligt att hindra trafikfarliga lastbilar med dagens lagar

Uppdaterad
Publicerad

I lagen står det att polisen ska hindra trafikfarliga fordon från att köra. Men i dag klarar man inte av att leva upp till det. Det blev tydligt efter helgens snökaos.

När halkan slog till i förra veckan fick bärgningskårer rycka ut mycket oftare än vanligt. Inte allt för sällan var det lastbilar som hamnat i diket på grund av att de fortfarande kör med sommardäck. Nu vill polisen ha bättre verktyg för att kunna stoppa lastbilarna och inte låta dem köra vidare.

– Det står i lagstiftningen att vi ska hindra fortsatt färd om fordonet inte är i trafiksäkert skick, men där har vi inget verktyg. Vi kan bara ge böter, säger polisinspektören Thommy Elg.

Motion i riksdagen

Många av lastbilarna kommer från utländska åkerier, och kör fortfarande på sommardäck. Inte sällan för att de inte är medvetna om lagstiftningen i Sverige som menar att alla fordon måste ha vinterdäck eller likvärdig utrustning. Andreas Carlsson (KD) är riksdagsledamot från Mullsjö och har skrivit en motion för att ge polisen större möjligheter.

– Vi tycker det är viktigt att den som beställer en transport också måste ställa krav på trafiksäkerheten och villkoren för de anställda, säger han.

Går inte att hindra

Thommy Elg menar att man inte stannar lika många ekipage med dåliga däck efter att den nya lagstiftningen trädde i kraft. Men fortfarande saknas det metoder som gör att de kan hindra trafikfarliga ekipage att åka vidare.

– Vi kan inte utföra mer. Det är böter, och sen när vi har lämnat platsen vet vi inte om lastbilen åker vidare. Det är det som är problemet, säger Thommy Elg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.