Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, var fiskvägen saboterades. Foto: SVT/Clary Kroon

Sabotage mot fiskväg i Åryd kan leda till att tåg spårar ur

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har någon försökt stoppa flödet i den nybyggda fiskvägen i södra delen av Årydsjön i Växjö kommun. Ett sabotage som kommunen ser allvarligt på, eftersom det i slutändan kan göra att banvallen längre nedströms rämnar.

– Värsta scenariot är förlust av människoliv, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

Det minskade vattenflödet kan leda till att dammen som ligger nedanför Årydsjön får mindre vatten. När vattentrycket mot banvallen minskar finns det en risk att hela järnvägen rämnar. 

– Banvallen kan undermineras och då kan i värsta fall persontåg spåra ur med skadade resenärer och en anläggning som kan ta lång tid att återställa, säger Jonas Lycksell, enhetschef järnväg underhållsdistrikt Syd. 

Stort jobb att flytta sten 

Gärningsmännen har uppskattningsvis haft en vecka på sig att utföra sabotaget och det kan inte ha varit helt lätt. Kommunen har polisanmält händelsen som skadegörelse.

– Det är stora tunga stenar vi pratar om, så det är ingenting som barn lyfter, säger Signe Noresson. 

Varför vill man reglera vattenflödet? 

– Vi misstänker att det är någon som vill hobbyreglera Årydsjön, som kanske vill uppnå en viss vattennivå i sjön, för att till exempel åka båt. 

Stoppar fisken att leka

En miljöeffekt är också att fisken inte kan vandra och leka i fiskvägen som det är tänkt. I Årydsjön finns ett öringsbestånd och så sent som i maj i år satte Växjö kommun ut 6000 nya öringyngel i fiskvägen.

Dessutom måste kommunen nu anlita en konsult för att få fiskvägen att åter fungera som det är tänkt.

– Vattenflödena i fiskvägen är noga uträknade för att både motverka torka och översvämning. Därför måste en konsult på nytt mäta och trimma flödet. Det är skattepengar som vore trevligare att lägga på något mer konstruktivt, säger Signe Noresson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.