Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Lite tillspetsat kan man säga att Saddam Hussein räddade Orrefors glasbruk, säger producenten Agneta Gustavsson. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT och TT

Saddam Husseins ”Bagdadkristaller” bidrog till att rädda ekonomin för Orrefors glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

I början av 1980-talet fick det krisande Glasbruket i Orrefors en stororder till ett värde av över 100 miljoner kronor. Beställaren var dåvarande presidenten Saddam Hussein i Irak.

Nu berättas för första gången historien om ”Bagdadkristallerna” i en ny film.

Tv-journalisten Agneta Gustavsson och filmaren Rolf Magnusson hittade en över 40 år gammal historia om en unik händelse av en slump. Glasbruket i Orrefors genomgick en ekonomisk kris.

– Lite tillspetsat kan man säga att Saddam Hussein räddade Orrefors glasbruk. Han var nytillträdd president i Irak, innan han blev en ökänd diktator. Då var han en ”good guy”, säger Agneta Gustavsson, producent till filmen ”Bagdadkristallerna – berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell”.

Ville imponera på omvärlden

1982 skulle alliansfria rörelsens internationella toppmöte hållas i Iraks huvudstad Bagdad. President Hussein ville imponera på omvärlden och de väntande gästerna. Planerna på ett nytt hotellprojekt av högsta lyxrang sattes i verket.

Enbart beställningaren av kristallerna till Orrefors kan räknas om till över 100 miljoner kronor i dagens penningvärde, menar Agneta Gustavsson.

– Det var i samband med ett annat uppdrag som en före detta slipare vid bruket började berätta om Bagdadkristallerna. Efter att hört hela historien insåg jag vilken fantastisk berättelse, och vi bestämde oss för att göra en film, säger Agneta Gustavsson.

Visas på sommarutställning

Filmen visas på Pukebergs sommarutställning till och med den 6 augusti. Vid utställningen visas även en film som produceradats av byggföretaget Skanska som fick uppdraget att bygga lyxhotellet i Bagdad.

I klippet ovanför visar Agneta upp en av ”Bagdadkristallerna” som tillverkades i Orrefors för lyxprojektet i den irakiska huvudstaden Bagdad på 80-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.