Såg kvinnan i tidningen – började förfölja henne

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65- årsåldern åtalas för olaga förföljelse. Enligt åtalet ska mannen ha skickat sms, uppehållit sig utanför kvinnans bostad och följt efter henne både till fots och i bil. Förföljelsen ska ha skett i en ort på Öland.

Förföljelsen började efter att mannen fick syn på kvinnan i en artikel i en tidning, under sommaren 2016. Mannen, som är okänd för kvinnan, började då att ringa till henne. Han fortsatte att höra av sig till dess att kvinnan sa till honom att sluta.

Stod plötsligt utanför huset

Men en tid efter började mannens bil dyka upp där kvinnan befann sig. I förhör berättar kvinnan att mannens bil passerade utanför hennes bostad och beskriver hur den körde fram och tillbaka. Vid flera tillfällen passerade också bilen henne när hon var ute och gick.

En kväll när kvinnan gick ut från sin bostad så stod plötsligt mannen i hennes trädgård. Mannen frågade om han fick ringa henne ibland men kvinnan svarade nej och gick därifrån. I förhör beskriver kvinnan händelsen som mycket obehaglig.

Polisanmälan försvann

Kvinnan gjorde sin första anmälan till polisen strax innan jul 2016. Hon besökte då receptionen vid polishuset i Kalmar. Men när kvinnan cirka tre veckor senare ringde till polisen för att komplettera sin polisanmälan så visade det sig att det inte fanns någon anmälan.

En ny polisanmälan gjordes då mot mannen.

Säger sig blivit förblindad

I förundersökningen framgår att kvinnan känt sig förföljd och inte kunnat sova om nätterna. Det framgår också att hon känt ett sådant obehag av mannen att hon övervägt att flytta ifrån sitt hus.

Mannen har i förhör erkänt att han kört förbi kvinnan upprepade gånger utan egentligen ha något ärende utom att få se eller prata med henne. Han beskriver händelserna som att han blivit förblindad på något sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.