Peter Nilsson, koncernchef för Berg Timber Foto: Stig-Göran Nilsson

Hans sågverk hårt drabbat av granbarkborrens härjningar

Uppdaterad
Publicerad

På Bergs Timber i Mörlunda i Hultsfreds kommun ser man nu resultatet av den småländska granbarksinvasionen.
– Det har kostat ett antal miljoner, säger koncernchefen Peter Nilsson.

När granbarkborren angriper skogen så slutar vätskor att transporteras inom stammen och trädet dör och ruttnar. Vissa av de angripna träden används trots det i sågverkens produktion. Men de angripna stammarna ger plankor av sämre kvalitet. Samtidigt har flera av sågverkens kunder specifika krav på vilken kvalitet materialet som de köper ska hålla.

– Vi får in betydligt lägre kvalitéer än vi vanligtvis hanterar. Vi försöker använda de angripna träden så gott det går men vi får inte ut samma kvalitet till kunderna, och då får vi leta nya kunder till lägre priser, förklarar Peter Nilsson.

På Bergs Timber exporterar man 85 procent av sin produktion till utlandet. Samtidigt svämmas världsmarknaden över av samma lågkvalitativa träprodukter som de småländska skogarna just nu producerar.

Ännu värre på andra håll i Europa

– Det riktigt stora angreppet av granbarkborre är i Centraleuropa, Tjeckien, Österrike och delar av Tyskland. Där är det betydligt värre än det är i vårt område även om det är besvärligt här också på sina ställen. Då uppstår väldigt stora volymer av lägre kvaliteter.

Peter Nilsson ser dock ljust på framtiden och menar att nästa år troligtvis kommer att bli bättre för skogsindustrin.

– De senaste rapporterna är ganska hoppfulla för Sverige. Nu när det är blötare och kallare är granbarkborren inte lika aktiv och mycket av de angripna träden har åkt ut ur skogen tack vare avverkning. Så förhoppningsvis lugnar angreppen ner sig och vi får ut så många skadade träd som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet