Sågverk i Alvesta döms att betala miljoner efter dödsolycka

Publicerad

Ata Timber i Moheda ska betala tre miljoner kronor efter dödsolyckan i februari 2021 då en man klämdes ihjäl under en truck. Beloppet är det högsta som kan utdömas i ärenden som inte avgörs i domstol.

Ata Timber har erkänt brott, och därför blir det ingen rättegång utan ett så kallat strafföreläggande. Om företaget godkänner just den här summan på företagsbot vill Ata Timbers advokat, Erik Danhard, däremot inte kommentera.

– Du får prata med åklagaren, jag har inga som helst kommentarer, säger han till SVT Småland.

Lämnade truck upphissad

Det var i februari 2021 som en anställd på sågverket lyfte upp en truck för att byta ett hjul. Han lämnade den sedan i det läget och ett par timmar senare hittades en av hans kollegor fastklämd under trucken, eftersom domkraften som höll den uppe av någon anledning hade lossnat. Mannen, som var i 50-årsåldern, avled av skadorna.

Enligt åklagaren har arbetsgivaren inte riskbedömt arbetet och haft otydliga instruktioner. De anställdavisste därför inte hur de skulle utföra arbetet på ett säkert sätt och hade inte heller rätt utrustning.

Ingen enskild person ansvarig

Det är dock ingen enskild person på Ata Timber som kan pekas ut som ansvarig för bristerna, enligt ansvarige åklagaren Christer Forssman, på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Det finns en krets av personer som kan anses ansvariga för den här brottsliga oaktsamheten, men det har inte gått att vem av dem som haft det yttersta ansvaret, säger Christer Forssman till SVT Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.