Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niclas Björstad driver en spelbutik i Växjö. I klippet berättar han bland annat om ett spel som fått ett uppsving i pandemitider. Foto: Clary Kroon/SVT

Sällskapsspel populärt under coronakrisen: “Intresset har ökat väldigt mycket”

Publicerad

Niclas Björstad driver en spelbutik i Växjö och han har sett ett stort uppsving för sällskapsspel under året.

– Vi har märkt att försäljningen av spel har ökat. Folk sitter hemma och umgås mer med familjen och då är spel ett bra sätt att kunna umgås.

Sedan i våras har olika sällskapspel tagit slut många gånger hos leverantörerna. Enligt Niclas Björstad har efterfrågan varit stor samtidigt som vissa fabriker som tillverkar spelen i till exempel Kina stängde ner i våras.  

I klippet kan du också höra om vilka spel som blivit populära på grund av pandemin. 

Blivit tvungna att anpassa sig 

Men spelbutiken i Växjö har också blivit tvungen att anpassa sig. Alla event som speldagar och turneringar har ställts in och spelbutikens café har fått byggas om. Samtidigt så föddes en ny idé när de inte längre kunde vistats så många i lokalen. I april började de hyra ut spel. 

– Sedan i april har vi också hyrt ut spel som man kan ta med sig hem. Intresset har varit väldigt stort. Vi har omkring 150 spel som vi hyr ut, men vi har fått fylla på det sortimentet hela tiden, säger Niclas Björstad.

Ordnar spelparty med nära vänner

I butiken hittar vi också José Andres som är där för att köpa ett spel.

– Min födelsedag är nästa vecka och jag tänkte ha en stor fest, men på grund av de nya restriktionerna har jag behövt ändra mina planer. Nu kommer jag istället ha en fest på temat mysteriespel med mina närmaste vänner, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer