Livsmedelsverket vet att produkterna har tillverkats i Serbien och Bosnien. Men att identifiera vilken eller vilka ingredienser som bär på salmonellabakterier kräver ett komplicerat spårningsarbete.
– Ingredienserna kommer från hela världen, allt från Asien till Europa. Men förmodligen har de ungefär samma innehåll och företagen kan även ha köpt in råvaror från samma leverantör. Råvaror som i sin tur är smittbäraren, men det vet vi däremot inte än, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket.
Varnar EU-kommissionen
Livsmedelsverkat har skickat ett varningsmeddelande till EU-kommissionen om att allkryddan från Iwi ligger bakom salmonellautbrottet på Öland.
– Vi har skickat ut ett så kallat Rasff, ett varningsmeddelande som går ut till alla livsmedelsmyndigheter i Europa så att de kan lägga säljförbud på kryddan, säger Hans Lindmark, chef för biologiavdelningen på Livsmedelsverket.
Han berättar att de just nu fortsätter att försöka spåra exakt vad i Sevans och Iwis allkrydda som bär på smittan.
Fler kryddor utreds
Samtidigt pågår en utredning av fler kryddslag för att inte missa fler smittbärare.
– Vi har inga tydliga indikationer på att det skulle finnas andra kryddor som är smittade men man skulle kunna tänka sig att fler ändå är smittade, säger Hans Lindmark.
Iwi-krydda återkallas
En sluten förpackning av Iwi allkrydda som hittats på Ölandskrogen har testats positivt för salmonella. Nu återkallar företaget kryddan.
– Vi har vidtagit alla åtgärder tillsammans med de svenska myndigheterna. Alla butiker är tillsagda att kontakta oss om de har kvar kryddan och kassera förpackningarna, säger Ivca Dusanov, ägare till Dimpex som står bakom kryddan.