”All hjälp är oerhört värdefull” säger räddningschefen Carl Håkansson efter nattens släckningsarbete. Se de inkallade helikoptrarna flyga i klippet. Foto: Jonatan Börjesson/SVT, Anders W Tykesson

Samarbete bakom lyckat släckningsarbete på torvbrand

Uppdaterad
Publicerad

Hela kvällen och natten fick räddningstjänsten jobba för att släcka det tre hektar stort område på en torvmosse utanför Ljungby som brandhärjades i går. Nu riktar räddningsledaren ett tack till alla som hjälpte till.

Larmet om att det brann i en traktor som fattat eld kom redan vid 14.30 på lördagen. Elden spred sig till en mosse vid Nöttja sydväst om Ljungby.

”Tuffa förhållanden”

– Det var tuffa förhållanden med väldigt mycket rökutveckling, så vi hade svårt att lokalisera elden, sa Carl Håkansson, räddningschef hos räddningstjänsten i Ljungby till Smålandsposten, vid 22-tiden.

När SVT Småland ringer upp honom på söndagsmorgonen är räddningstjänsten lämnat platsen, eftersläckningsarbetet har pågått hela natten.

– Det kunde gått riktigt illa om det spridit sig till skogen. Men vi lade en begränsningslinje som stoppade den.

Helikopter, mat och krattor

Till sin hjälp hade Räddningstjänstens åtta enheter i Ljungby flera aktörer. Två helikoptrar från MSB kallades ner från Jönköping och vattenbombade platsen. LRF var där med elva personer och tre tankbilar och personal från torvföretaget hjälpte till.

Dessutom kom frivilliga från välgörenhetsorganisationen Rapid relief team dit med mat och dryck till släckningsarbetarna.

– All hjälp är oerhört värdefull, säger Carl Håkansson.

Nu måste torvmossen patrulleras med kratta och vattenhink fram till onsdag för att branden inte ska flamma upp igen.

Se när helikoptrarna flyger och fyller på vatten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.