Foto: SVT/TT

Region Kronoberg ska bli bättre på cellprover – var sämst 2017

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg börjar nästa vecka att använda ett nationellt register som signalerar om det är dags att ta ett cellprov på patienten, även när patienten söker gynekologisk vård av någon annan anledning. Detta är ett sätt att försöka öka andelen kvinnor som gör cellprovskontroll.

Den här veckan är det cellprovsvecka i Kronoberg. I samband med det håller regionen öppet hus med drop-in på kvällstid på mottagningarna i både Växjö och Ljungby.

2017 var Kronoberg den region i hela landet som hade lägst andel kvinnor som gick på sina kontroller. Och testerna är viktiga.

– Går du på dina ordinarie cellprovskontroller, som görs från att man är 23 till att man är 60 år, så har du ett 90-procentigt skydd mot livmoderhalscancer, säger Katia Dahl Nordström som är verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken i Region Kronoberg.

Fler tester 2018

De preliminära siffrorna för 2018 visar att fler tester gjordes än 2017, men det är ännu för tidigt att säga om andelen också har ökat eller om det bara är gruppen som är i åldrarna 23-60 år som var fler än tidigare år.

Ett sätt att öka antalet cellprov är att använda det nationella kvalitetsregistret för cellprov, den så kallade Cytburken. Från och med nästa vecka ska alla patienter som kallas till ett gyn-besök i regionen kollas i registret.

– Ofta vet man inte som kvinna när man blir tillfrågad hur länge sen det var man var på ett cellprov. Hittills har det varit lite krångligt för oss att kolla hur länge sen det var i våra system. I det här registret räcker det att vi skriver in ett personnummer och så står det om man ska erbjuda ett prov eller inte, säger Katia Dahl Nordström.

Går att se kontroller i hela landet

Cytburken innehåller information från hela landet och det går därför att se även besök i andra regioner. Därför fångas även de personer som flyttar runt upp.

För kvinnor som är under 50 år ska det vara mer än två och ett halvt år sedan senaste kontrollen för att det ska vara motiverat att ta ett cellprov, och för de äldre kvinnorna minst fyra och ett halvt år. Det normala intervallet för cellprov är tre år för den som är mellan 23 och 50 år, och fem år för den som är mellan 50 och 60 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.