Strax söder om slottet börjar en av årets fyra skulpturer ta form. Skulpturen heter Corona Fighter och görs av Lars Fager och Leif Andersson. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Efter ett års pandemipaus – sandskulpturfestival tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett års pandemipaus är nu den årliga sandskulpturfestivalen tillbaka i Kalmar. Under veckan byggs fyra sandkonstverk i Kalmarsundsparken och i Sylvanderparken. På fredag koras vinnaren.

Årets festival är något coronaanpassad och därför lyser de internationella lagen med sin frånvaro. Dock är ett av lagen halvnorskt och ett annat halvmexikanskt. I övrig är det svenska deltagare. 

– Vi fick inte hit de utländska lagen som vi skulle haft från Ryssland, Baltikum och Italien – det går inte i år, säger Edwin Böck som är konstnärlig ledare för sandskulpturfestivalen.

Pandemipaus

Festivalen har genomförts sedan 2013, och på grund av pandemin är det färre lag i år än vad det brukar vara, endast fyra stycken.

Hanna Folkesson och Anabeli Brancusi framför den tre meter höga formen där sanden packas. Därefter ska de skapa sitt sandkonstverk ”Kyssen”. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Skulpturerna skapas centralt i staden och omröstning sker via projektets facebooksida. Konstverken kan beskådas under sin daning i Kalmarsundsparken och i Sylvanderparken och på fredag utses folkets vinnare. 

– Kalmar är en sommarstad. Och sanden är i högsta grad en upplevelse som alla kan relatera till – vem har inte byggt någonting i sand? Och nu har vi proffs här som kan det här med sand, som man kan inspireras av och följa, säger Edwin Böck.

Inte viktigt att vinna

Strax söder om Kalmar Slott arbetar det svensk-mexikanska laget med Hanna Folkesson och Anabeli Brancusi med att packa sand i en tre meter hög form. Där ska de så småningom forma en avbild av Anabelis favoritmotiv “Kyssen” av en annan Brancusi, den något mer namnkunnige Konstantin. 

Att det på festivalen också utses en vinnande skulptur verkar inte vara det viktiga. 

– Är det en tävling också? Det har jag glömt bort, skrattar Anabeli Brancusi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.