Sandras hund fick krampanfall – hänvisades från Kalmar till Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Grapesjös hund fick ett krampanfall under natten. Men ingen klinik i närområdet kunde ta emot Ninja. Enligt SVT:s kartläggning finns det ingen veterinärklinik som bedriver nattjour för smådjur i Småland eller i Blekinge.

Förra veckan vaknade Sandra Grapesjö från Kalmar upp av att hennes hund, Ninja, hade ett pågående krampanfall. Under nattens gång försämrades Ninjas tillstånd och Sandra försökte få tag på en klinik i närområdet som kunde ta emot hunden för fysisk vård. Via en veterinärsapp fick hon till svar att närmaste mottagning låg i Helsingborg eller i Göteborg.

– Man får panik. Det är alldeles för långt att åka. Det är så många som har djur här i området, så det känns inte tryggt alls att man inte kan få den vård man behöver på nattetid, säger Sandra Grapesjö.

Får åka till Skåne

Enligt SVT:s kartläggning i Blekinge och Småland stänger de kliniker och djursjukhus som har kvällsöppet mellan 22.00 och 00.00. Vilket innebär för husdjursägare i regionerna att närmaste nattjour ligger i Helsingborg, Hässleholm, Stockholm eller i Göteborg.

– Det är en begränsad möjlighet att erhålla framförallt vård nattetid i hela landet. Det är brist på legitimerad personal som kan arbeta, säger Karin Löfqvist som är regionchef för Anicura i syd.

Närmare ett dygn senare fick Ninja fysisk vård, klockan kvart i sju på kvällen.

– De tog lite blodprover och sa att det kunde vara ett epileptisk anfall. Det kan man få en gång, eller så kan man få det fler gånger.

Oroad för framtiden

Händelsen har satt djupa spår i Sandra och hon är orolig för liknande situationer i framtiden.

– Jag grät och kände ”dör hon nu”? Och så känner jag att man som djurägare inte ska behöva känna, ens djur är ju en familjemedlem. Så jag känner mig jätteotrygg om vad jag ska göra om det händer igen, säger Sandra Grapesjö.

Hör regionchefen Karin Löfqvist kommentera personalbristen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.