Sandra Munier tog hand om rådjuret i en månad innan länsstyrelsen beslutade att avliva det. Foto: Privat

Sandra räddade rådjursunge – sedan avlivades den

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Munier tog hand om en upphittad rådjursunge. Men hon hade inget tillstånd för att ta hand om den och länsstyrelsen beslutade att avliva djuret.

Det var genom en bekant på djurambulansen som rådjuret hamnade hos Sandra Munier från Växjö. Djuret hade hittats i en buske mitt i stan och någon mamma till rådjuret hade inte synts till.

Hon döpte ungen till Bambi och beslutade sig för att söka tillstånd för att få ta hand om henne.

– Hon var ganska undernärd när hon kom till mig. Jag fick mata henne med välling var tredje timma, dygnet runt. Det är mycket arbete, men jag älskar och lever för djur. Kan jag göra skillnad så gör jag det, säger Sandra Munier till SVT Nyheter Småland.

Polisen kom

Bambi växte till sig och började bli kompis med Sandras katt. Men efter någon månad fick länsstyrelsen in en anmälan om att rådjuret togs om hand utan tillstånd. Tillsammans med två poliser dök de upp hemma hos Sandra Munier den 22 juli.

– Jag trodde att tillståndet var på gång, så jag hade inget emot att de kom. Jag vet ju att de har skyldighet att kolla upp sådant här, säger Sandra Munier.

Men det visade sig att ett missförstånd mellan Sandra och hennes kontakt på djurambulansen gjorde att ansökan om tillstånd aldrig hade skickats iväg.

Både länsstyrelsen och Sandras kontakt på djurambulansen började ringa runt för att hitta någon som kunde ta hand om Bambi. Men ingen fanns tillgänglig.

”Jag började gråta”

Ett annat alternativ var att lämna Bambi i skogen, men då hade djuret inte klarat sig heller förklarade länsstyrelsen.

– Jag började gråta som en liten bebis när jag förstod vad det lutade åt. Jag kunde inte göra någonting. De stod och diskuterade avlivningsalternativ bredvid mig, säger Sandra Munier.

Efter en timme beslutade sig länsstyrelsen för att omhänderta djuret.

Länsstyrelsen: fanns inga alternativ

Louise Olsson är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen och var en av dem som var på plats hos Sandra.

– Tyvärr fanns det inte så mycket alternativ. Sandra får inte ha det utan tillstånd, och vi hittade inte någon annanstans rådjuret kunde bo. Polisen tog över ansvaret och avlivade rådjuret, säger hon till Smålandsposten.

Sandra Munier tycker att länsstyrelsen hade kunnat göra mer.

– För mig är det ofattbart att de inte kunde ha kämpat mer för att hitta ett hem eller väntat en stund till, säger hon.

Många reaktioner

I ett Facebookinlägg har Sandra Munier berättat om händelsen. Inlägget har delats över 16 000 gånger.

– Jag uppskattar verkligen reaktionerna jag har fått. Många har skickat meddelanden som är helt underbara. Sen finns det andra som ser det på ett annat sätt och det respekterar jag. Men när det kommer till att rädda ett annat liv vet jag inte om man borde följa den där lagen. Det känns fel i hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.