Per Schöldberg (C), kommunalråd i Växjö. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Schöldberg lämnar kommunalrådsposten efter 7 år

Uppdaterad
Publicerad

Per Schöldberg(C) lämnar kommunalrådsposten i Växjö som han tillträdde i februari 2012. 

– Jag bestämde mig för att inte kandidera till kommunalrådsposten i samband med att de nya posterna ska utses. Jag har varit kommunalråd i sju år. Nu har jag lagt mycket fokus på rikspolitiken under valrörelsen och jag känner att jag vill göra lite nytt, säger han till SVT Nyheter Småland. 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Per Schöldberg som var förstanamn till riksdagen blev utan riksdagsplats eftersom Eskil Erlandsson kryssade sig in i personvalet och knep platsen.

Vill du förfarande komma in i riksdagen? 

–Ja, eftersom jag är ersättare i riksdagen. Skulle jag inte vilja det, så skulle jag avsäga mig det uppdraget och det har jag inte för avsikt att göra.  

När bestämde du dig att inte kandidera till kommunalrådposten? 

– Efter att valresultatet sjunkit in, så ställde jag mig frågan: vilka roller är jag beredd att engagera mig i? Då kände jag att kommunalrådsrollen är bäst att överlåta åt någon annan. Det är ett väldigt intensivt uppdrag och man måste vara väldigt fokuserad på det och jag vill fokusera på en del annat nu.

Vad kommer du göra nu? 

– Jag har en del olika uppdrag, band annat ingå i Centerpartiets internationella valanalysgrupp och jag är distriktsordförande för partiet. Jag känner helt enkelt att det är rätt tidpunkt att gå vidare, men det är också mycket som inte är bestämt.

Eva Johansson kommer ta över kommunalrådsposten i höst. I ett pressmeddelande skriver Schöldberg att han kommer ha kvar sin plats i kommunfullmäktige.

– Eva är en duktig och erfaren politiker. Hon kommer vara en sammanhållning för alla nya som ska leda Centerpartiet och Växjös utveckling framöver, säger Per Schöldberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.